Efter et år med sortering: Borgerne i Billund har fyldt tekstilposerne

I løbet af et år har husstandene i Billund afleveret 71 ton tekstilaffald. Det svarer til fem kilo per husstand og er mere end forventet.
Poserne til tekstilaffaldssortering er blevet benyttet flittigt, viser opgørelse fra Billund. | Foto: Jacob Ehrbahn
Poserne til tekstilaffaldssortering er blevet benyttet flittigt, viser opgørelse fra Billund. | Foto: Jacob Ehrbahn

Et år efter, at man satte gang i sortering af tekstilaffald i Billund Kommune, har man gjort status over, hvordan projektet er kommet fra land. Resultatet er, at der bliver afleveret langt mere tekstilaffald end forventet. Faktisk er det blevet til 71 ton svarende til 5 kilo per husstand. Det skriver Jydskevestkysten

De poser, der blev udleveret til tekstilaffald, er dermed blevet benyttet flittigt, ligesom der er kommet meget ind via genbrugspladserne. Kommunen havde forventet 5.000-10.000 poser årligt baseret på erfaringer fra Aabenraa, der har kørt med ordningen længere, men der er kommet 13.000 poser svarende til to kilo per husstand. 

49 ton af de 71 ton tekstilaffald er imidlertid kommet fra genbrugspladserne. Her ender det meste i tekstilaffald i stedet for i containerne til genbrug, hvor man støtter velgørende organisationer. 

”Jeg tænker, at man har for vane at aflevere alt tøj i samme pose, og så tænker man ikke over, hvad forskellen er på containere til tekstilaffald og containerne til velgørenhed. Ved at give brugbart tøj til velgørenhed giver man tøjet et ekstra liv, samtidig med at man støtter et godt formål,” siger Stina Andkjær Edlefsen, programleder ved Erhverv og Affald, til mediet.

Ifølge en undersøgelse fra konsulentfirmaet McKinsey i oktober 2022, som CleantechWatch omtalte, ligger genanvendelsesraten på tekstiler i dag på under en procent på europæisk plan. 

Men hvis der bliver investeret tilstrækkeligt i indsamling og teknologi, kan det hæves til mellem 18 og 26 pct. ved udgangen af dette årti, lød det fra konsulenthuset.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også