Alternativet: Regeringen styrer mod forligsbrud om loft for affald

Regeringen har udeladt kapacitetsloft i udkast til lovforslag om forbrænding af affald, som fremsættes onsdag.
Foto: PR / Vestforbrænding
Foto: PR / Vestforbrænding
af ritzau

SVM-regeringen er i gang med at begå et forligsbrud, når den senere onsdag fremsætter et lovforslag om affaldssektoren.

Det mener Alternativet, fordi udkastet til lovforslaget ikke indeholder det aftalte kapacitetsloft i den brede politiske aftale ”Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi”, som blev indgået i juni 2020.

Aftalen lægger op til, at kapaciteten til at forbrænde affald i Danmark skal reduceres med 30 procent i 2030 set i forhold til niveauet i 2020.

”I mine øjne begår regeringen et klokkeklart forligsbrud, hvis de fremsætter dette lovforslag,” siger energi-, forsynings- og klimaordfører Theresa Scavenius (Å) i en skriftlig udtalelse til Ritzau.

I aftalen fra 2020 var det forventningen, at den samlede danske miljøgodkendte kapacitet til at forbrænde affald skulle reduceres fra 3,95 millioner tons i 2020 til forventet 2,6 millioner tons i 2030.

Meget mere affald end tidligere bliver nemlig genanvendt.

I udkastet til lovforslaget fra regeringen fremgår det, at der ganske vist blev aftalt et kapacitetsloft. Men man ønsker fra regeringens side ikke at gøre brug af det.

Man vil i stedet følge udviklingen og se, om kapaciteten udvikler sig i takt med de danske mængder af forbrændingsegnet affald.

”Med dette lovforslag fastsættes rammerne for moniteringen, med henblik på at der kan følges op på udviklingen i kapaciteten. Der fastsættes ikke et lovmæssigt bestemt kapacitetsloft,” står der i udkastet.

Alternativet henviser også til, at aftalen fra juni 2020 havde som ambition, at Danmark skulle importere mindre affald fra udlandet.

I marts i år påpegede Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i et notat, at ”importeret affald skønnes på nuværende tidspunkt i 2030 at indeholde mere fossilt affald end det danske affald”.

”Det betyder, at lavere danske mængder forbrændingsegnet affald umiddelbart skønnes at øge importen af affald, og derved samlet set øge de nationale udledninger givet den samme konkurrencedygtige kapacitet,” lød det i notatet fra ministeriet.

Også dette element kritiserer Alternativet.

”Nu vil ministeren (klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M), red.) så fremlægge et lovforslag, som gør det modsatte – nemlig øger mængden af affald.”

”Det er så klart et brud på vores aftale, at det er ubegribeligt, hvis det kun er Alternativet, som påpeger det,” siger Theresa Scavenius.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også