Stena-topchef: "Der er dobbelt op på mange ting, når du kører to fabrikker"

Samlingen af Stena Recyclings shredder-aktiviteter i Grenaa bliver næppe den sidste omstrukturering, understreger koncernchef Henrik Grand Petersen.
”Der er dobbelt op på mange ting, når du kører to fabrikker. Både faste omkostninger, administration og vedligehold," siger topchef Henrik Grand Petersen til CleantechWatch. | Foto: Stena Recycling
”Der er dobbelt op på mange ting, når du kører to fabrikker. Både faste omkostninger, administration og vedligehold," siger topchef Henrik Grand Petersen til CleantechWatch. | Foto: Stena Recycling

Der er markante stordriftsfordele at hente for Stena Recycling ved at konsolidere sine aktiviteter inden for neddeling af jern- og metalskrot – også kaldet shredding – på ét anlæg i Grenaa.

Det pointerer topchef Henrik Grand Petersen, efter selskabet onsdag kunne offentliggøre planerne, der betyder, at der fra 1. august ikke længere skal håndteres jern- og metalaffald på koncernens filial i Roskilde.

”Baggrunden er, at vi er blevet i stand til at håndtere alle mængderne på ét anlæg, og derfor giver det ikke mening at holde to i gang,” siger direktøren til CleantechWatch.

”Der er dobbelt op på mange ting, når du kører to fabrikker. Både faste omkostninger, administration og vedligehold. Og hvis du kan køre dobbelt så mange volumener på én fabrik, så sparer du en del omkostninger,” tilføjer Henrik Grand Petersen. 

God beliggenhed i Grenaa

Beslutningen om at samle shredder-aktiviteterne i Østjylland skal ikke mindst ses i lyset af, at Stena Recyclings anlæg i Grenaa er placeret ud til byens dybvandshavn. 

Det gør det lettere at afsætte de neddelte og udsorterede jern- og metalfraktioner med skib, der er den fortrukne fragtform, når fraktionerne skal sende til genanvendelse på støberier i udlandet. 

Den fordelagtige beliggendehed har betydet, at Stena Recycling seneste fire år har investeret betydelige summer – ifølge direktøren over 100 mio. kr. – i Grenaa-filialen. 

Senest indviede koncernen i januar et anlæg til sortering af ikke-magnetiske materialer – et såkaldt NF-anlæg, der skal erstatte den nuværende tromlesigte, virksomheden ellers har benyttet til udsorteringen.

”Vi har investeret en del i ny teknologi i Grenaa for at sikre en højere genanvendelse af de materialer, vi shredder. Og de investeringer får vi nu mere ud af ved at køre større volumener igennem. Samtidig løfter vi genanvendelsesgraden for hvert ton, der bliver behandlet i Grenaa versus i Roskilde,” forklarer Henrik Grand Petersen.

Investeringerne betyder ifølge direktøren, at man ikke bare kan få renere jern- og metalfraktioner, men også er i stand til bedre at udnytte de restproduktioner af andre materialer, man står tilbage med i produktioner.

”Den affaldsfraktion kan vi pille så meget metal ud af, at vi kan genanvende en stor del af plasten. Og det, der ikke kan genanvendes og før skulle deponeres, kan nu blive energiudnyttet,” siger Henrik Grand Petersen. 

Han ønsker ikke at oplyse, hvad ledelsen konkret forventer, konsolideringen kommer til at gøre ved bundlinjen i Stena Recycling. Den vil dog afgjort føre en ”forbedring” af koncernens driftsøkonomi, siger topchefen og tilføjer, at omstruktureringen ikke bliver ikke den sidste, han kommer til at jagte. 

”Vi er hele tiden i gang med at se, hvordan vi kan have en logistik, der imødekommer det, vi får fra vores kunder – det gælder både papir, plast, farligt affald og jern og metal. Så det er ikke forkert at sige, at der pågår en løbende konsolidering af vores forretning og en optimering af vores lokationer i Danmark,” siger Henrik Grand Petersen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også