Her er ugens bedste historier på CleantechWatch

Den danske affaldsenergi har været det helt store samtaleemne i uge 7, der dog også har budt på historier om, hvordan det står til med vandsektorens selverklærede eksportmål. 
Foto: Argo//pr
Foto: Argo//pr

Ugen helt store højdepunkt på CleantechWatch blev det længe ventede lovforslag om konkurrencceudsættelsen af affaldsenergien, som regeringen tirsdag sendte i høring. 

Her var det mest springende punkt, at regeringen nu dropper det kapacitetsloft for den danske affaldsforbrænding, som sektoren ellers ifølge klimahandlingsplanen fra 2020 skulle underlægges frem mod 2030. 

Den danske forbrændingskapacitet skal stadig reduceres, men det skal i stedet ske gennem en monitorering med ”henblik på at følge, om kapaciteten udvikler sig i takt med de danske mængder af forbrændingsegnet affald,” lyder det blandt i lovforslaget. 

Forslaget bød dog også på en lang række handlingsplaner for, hvordan sektoren nu skal liberaliseres, men mange af regeringens forslag har ikke just mødt positive toner fra brancheorganisationerne i løbet af ugen. 

Hos Dansk Affaldsforening har man blandt andet sat spørgsmålstegn ved den reelle klimagevinst ved de tiltag, som regeringen har lagt op til, mens Kommunernes Landsforening har kritiseret regeringen for at afsætte alt for få midler til at kompensere de kommuner, der nu skal tvinges til at lukke affaldsanlæg. 

Uge 7 har dog også stået i vandeksportens tegn med to historier om, hvordan det står til med branchens selverklærede mål om at nå eksport af vandteknologi for 40 mia. kr. inden 2030. 

Kort fortalt er Danmark ved at miste sit momentum på markedet for vandteknologi, lød det mandag fra chef i DI Vand, Mads Helleberg Dorff. 

Selvom nye tal fra DI Vand og analysevirksomheden Damvad viser en vækst på otte pct. i eksporten af vandteknologi – et tal, der er højere end hidtil – så er den danske sektor stadig ved at blive overhalet indenom af blandt andet Nederlandene. 

Til gengæld går det bedre i Tyskland, kunne CleantechWatch fredag beskrive. 

Her viser eksporttallene, at danske virksomheder i stigende grad er ved at bide sig fast. Her afsatte Danmark mere specifikt vandteknologi for 2,35 mia. kr. i 2021, som er de senest tilgængelige tal, mod lidt over 2 mia. kr. i 2020. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også