Her er ugens bedste historier på CleantechWatch

Planer om en ny pantfabrik til et trecifret millionbeløb, ekstra travlhed som følge af nye sorteringskrav og et milliardstort potentiale for den danske vandsektor i USA er blandt ugens bedste historier. 
Foto: Ty Stange
Foto: Ty Stange

Begyndelsen af ugen stod i Dansk Retursystems tegn først med historien om, at organisationens pantordning i 2022 gik i nul, og efterfølgende offentliggørelsen af planer om en ny fabrik, der skal samle organisationens vestdanske aktiviteter i et nyt anlæg ved Fredericia.

Anlægget, der er estimeret til at koste omkring 325 mio kr., kommer til at ligge 50 pct. til Dansk Retursystems kapacitet sammenlignet med det nuværende anlæg, som organisationen er vokset ud af som følge af stadig stigende mængder pant, fortalte adm. direktør Lars Krejberg Petersen tirsdag til CleantechWatch. 

Dansk Retursystems kapacitetsproblemer i det vestdanske skal blandt andet ses i lyset af, at pantmængderne endnu ikke har fundet tilbage til et mere normalt leje, efter de steg omkring 20 pct. under coronapandemien, ligesom saft- og juiceflaskerne fra og med 2020 også er blevet en del af pantsystemet, fortalte direktøren desuden. 

Det var også ugen, hvor ballepresserproducenten Bramidan kunne berette om øget aktivitet, efter landets virksomheder efter årsskiftet er blevet påduttet at skulle sortere i ti fraktioner.

Det har betydet mere gang i kundetelefonerne hos Bramming-virksomheden, der udvikler og fremstiller affaldsløsninger til erhverv, herunder ballepressere til genanvendelige fraktioner som pap, papir, plast og tekstiler, som landets virksomheder nu skal sortere særskilt. 

”I sidste kvartal af sidste år begyndte vi at mærke en øget interesse, og vi har mærket den endnu mere her i den første periode i januar. Det er der ingen tvivl om,” sagde Bramidans danske landechef, Leif Østergaard Bork, onsdag. 

På vandfronten bød ugen på historien om det enorme potentiale for danske vandvirksomheder, som USA’s milliardstore investeringer i blandt andet vandinfrastruktur kommer til at åbne døren for.

Det fortalte Udenrigsministeriets udsendte generalkonsul i Chicago og teamleder for vandalliancen WTA, Jesper Køks Andersen, i et interview med CleantechWatch, hvor han i øvrigt understregede, at de såkaldte buy American-klausuler, som præsident Joe Biden har indført på føderalt finansierede infrastrukturprojekter ikke er noget, som danske virksomheder behøver frygte. 

Danske virksomheder står dog ifølge Jesper Køks Andersen ekstra godt, hvis man sourcer lokalt og starter sin produktion op på amerikansk grund. 

”Langt de fleste investeringer kommer dog fortsat fra de lokale- og delstatslige niveauer, som først den store infrastrukturpakke stod for 90-95 pct. af investeringerne, og generelt bør de danske virksomheder derfor se de føderale investeringer som en katalysator for øgede investeringer,” lød det blandt andet fra generalkonsulen. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også