Titanium-skrot skal genanvendes i forsøg med 3D-print

Grundstoffet titanium er besværligt at arbejde med, men Teknologisk Institut er i gang med et projekt, der skal omdanne spåner til pulver og dermed sikre genanvendelse.
Titanium-spåner der normalt ender som affald. | Foto: Colourbox
Titanium-spåner der normalt ender som affald. | Foto: Colourbox

Fraskårne titanium-spåner ender normalt som affald, men i et projekt med deltagelse af Teknologisk Institut skal forskere nu forsøge at finde en brugbar måde at genanvende det besværlige grundstof på uden at smelte det om.

”Formålet med projektet er at illustrere, at man faktisk kan genanvende titaniumskrot som pulver som 3D-print. Ideelt ser vi gerne, at det også kan blive udbredt i industrien, når det er blevet demonstreret i projektet,” siger projektleder Anders Bæk Hjermitslev i en pressemeddelelse.

Normalt bearbejder man titanium ved at fjerne spåner fra det, og da det er et besværligt materiale at arbejde med, vil en del af metallet blive skåret fra som spåner og ender som en affaldsfraktion.

For at kunne genanvende titaniumresterne er det nødvendigt at kværne de lange strimler til pulver.

”Derfor må man først slibe metalstrimlerne, så de bliver til runde partikler, der efterfølgende skal coates for at beskytte pulveret mod ilt. Derefter kommer Teknologisk Institut ind i billedet, når vi om et par uger skal prøve at printe med det nyudviklede titaniumpulver på vores 3D-printere,” forklarer Anders Bæk Hjermitslev.

Skal afprøves i industrien

Det første skridt er at teste, om de printede emner bliver for porøse. Derefter skal emnerne afprøves hos Bühler Group i Skovlunde, som fremstiller maskiner til bagerier, for at få dokumentation for, at kvaliteten af den genanvendte titanium kan anvendes til industrielt brug.

Titanium har mange positive egenskaber som for eksempel høj styrke og lav vægt. Grundstoffet anvendes i alt fra briller og implantater til computere og ubåde.

Projektet med navnet Varelit er finansieret af netværksorganisationen Eureka. Foruden Teknologisk Institut deltager Euler3D, Bühler Group, Ionics, CRM Group, Revatech og Granutools som partnere i projektet, som løber over to år indtil slutningen af juni 2023.

Kommende anlæg skal kværne bøjler i tonsvis

Ny opfindelse nedbringer plastspild hos elektronikkæmpe

Meldgaard Miljø vil etablere slaggeanlæg i Køge

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også