Energikrise har sat lommeregneren på overarbejde hos Genan

De i forvejen høje energipriser fik med den russiske invasion af Ukraine et ekstra nøk op, og det har presset Genan til i en periode at justere på sine priser hver eneste uge. 
Tre ud af seks af Genans fabrikker kører i øjeblikket på reduceret kapacitet, fortæller kommerciel direktør Thomas Ballegaard. | Foto: Genan/PR
Tre ud af seks af Genans fabrikker kører i øjeblikket på reduceret kapacitet, fortæller kommerciel direktør Thomas Ballegaard. | Foto: Genan/PR

Hver torsdag sætter Thomas Ballegaard sig ned med et hold af økonomikyndige kollegaer og gransker den forgangne uges udvikling i energipriserne, og hvad den har kostet Genan.

Herefter sender den kommercielle direktør en melding ud til genanvendelseskoncernens leverandører og kunder om, hvilken merpris de må slippe til Genan i den kommende uge for at opretholde de indgåede aftaler. 

”Vi ser på priserne i den forgangne uge, og så laver vi et forecast for den kommende – ganske enkelt. Tanken er, at de stigende energiomkostninger, dem deler vi mellem os selv, de, der leverer dæk til os, og de, der køber vores granulater,” fortæller Thomas Ballegaard.

Proceduren har stået på siden marts og er et direkte resultat af den russiske invasion af Ukraine, der har sendt energipriserne på himmelflugt – og dermed også udgifterne til Genan-anlæggenes energiintensive drift. 

”I de første dage efter krigen var vi simpelthen nødt til at lukke vores produktion i et par dage. Energipriserne priserne steg markant, så skulle det løbe rundt, ville vi skulle have solgt vores granulater for priser, der var langt højere,” siger direktøren. 

I tiden umiddelbart efter opererede Genan med et alarmsystem, der satte produktionen i gang på fabrikkerne, når energiprisen faldt under en bestemt grænseværdi, og lukkede den ned igen, når det blev for dyrt at have maskineriet i gang.

”Det var jo lidt forskelligt fra fabrik til fabrik, men mønstret var, at vi kunne starte op om natten og i weekenden. De mest energiintensive processer har jeg ikke set i drift i et halvt år, da de for tiden kun kører om natten,” siger Thomas Ballegaard.

Han tilføjer, at tre ud af seks fabrikker for tiden kører på reduceret kapacitet, og at medarbejderne her for tiden må varetage andre opgaver end de sædvanlige.

Tilbage til månedsbasis

Allerede i november meldte Genan ud, at man fra årsskiftet ville føje et variabelt energitillæg til priserne over for sine kunder og leverandører, der skulle justeres på månedlig basis. 

Beslutningen var et resultat af de støt stigende energipriser gennem 2021, som det ifølge direktøren lykkedes virksomheden at absorbere i årets løb, men som ville ramme virksomheden hårdt på indtjeningen, hvis ikke der blev taget affære.

Den nye tillægsmodel holdt dog kun frem til marts, hvor koncernledelsen indså, at de stærkt fluktuerende energipriser gjorde det nødvendigt atter at genåbne aftalerne med sine industrikunder og justere priserne med hyppigere intervaller.

”Nogle kunder reagerede ved at sige, at det ville de ikke være med til. Andre ved at sige ’okay, det kan vi godt acceptere’,” fortæller Thomas Ballegaard og føjer til, at tillægget – eller energy surchargen, som han benævner det – varierer fra marked til marked.

Flere af Genans kunder – både leverandører af dæk og aftagere af granulater – er dog løbende vendt tilbage til ledelsen med ønske om at få fastfrosset priserne på enten måneds- eller årsbasis for at få afklaring af deres omkostninger.

Senest har ledelsen besluttet, at man fra næste uge går tilbage til at fryse energitillægget for den kommende måned, da priserne har stabiliseret sig en smule.

”Priserne har lagt sig på et stabilt højt niveau, så nu tager vi i første omgang og fryser priserne i maj,” siger Thomas Ballegaard.

”Vi ønsker at være åbne omkring vores beslutninger, så derfor har vi lavet en side på vores hjemmeside, hvor man marked for marked og måned og måned kan følge energipriserne.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også