Ny aftale slækker på krav til energiafgrøder for at øge biogasproduktion

Der skal sættes turbo på udbygningen af dansk biogasproduktion, mener et bredt flertal i Folketinget, der nu afsætter over 120 mio. kr. til formålet.
Foto: Martin Sylvest
Foto: Martin Sylvest

Et bredt flertal i Folketinget er fredag nået til enighed om en ny aftale, der årligt afsætter 63 mio. kr. i 2022 og 2023 med formålet at sikre øget biogasproduktion i Danmark.

Det oplyser Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

I aftalen har partierne besluttet midlertidigt at skyde et omdiskuteret emne til hjørne. Således er kravet om at bruge en mindre mængde energiafgrøder som eksempelvis majs blevet udskudt med et år.

I sommeren 2021 blev indgået en politisk aftale om nye krav til anvendelsen af energiafgrøder til produktion af biogas, der indebærer en trinvis reduktion af grænsen.

Den oprindelige aftale sigtede mod at sænke grænsen til 8 pct. fra august 2022. Den sænkelse udskydes, men til gengæld fastholder fredagens nye aftale, at grænsen sænkes til 6 pct. fra august 2023 og igen til 4 pct. i 2024 som tidligere planlagt.

”Europa står i en dybt alvorlig krise, og vi skal gøre alt, hvad vi kan for at mindske vores afhængighed af russisk gas nu og her. Danmark står bedre end flere europæiske lande på grund af vores biogas, og derfor er det ikke i år, vi kan mindske brugen af energiafgrøder. Men selvfølgelig skal vores biogas være bæredygtig, og derfor er vi tilbage på planen for reduktion af energiafgrøder næste år”, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) i en pressemeddelelse.

Energiafgrøder er primært majs, som er let omsætteligt og kan øge biogasproduktion - men som også optager landbrugsjord.

Ifølge brancheforeningen Biogas Danmark er det usikkert, hvor stor en effekt den politiske aftale reelt får-

”Vi synes, det er et godt signal at sende, at der er fokus på at få udfaset mest muligt russisk gas - specielt til den kommende fyringssæson, hvor Thyrafeltet er lukket ned. Det er dog ikke sikkert, at bidraget når at blive så stort, fordi landmændene er godt på vej til at så vårsæd, og det laver de nok ikke om til majs på den korte bane. Slet ikke med de nuværende kornpriser,” siger adm. direktør Frank Rosager til AgriWatch og tilføjer:

”Men det giver en mulighed for, at der kan komme mere græs i anlæggene, som også går under betegnelsen energiafgrøde.”

Med en fastholdelse af grænsen på 12 pct. frem til august 2023 forudser aftalepartierne Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance, at anvendelsen af de let omsættelige energiafgrøder kan være med til at øge biogasproduktionen med samlet 3 PJ i andet halvår 2022 og første halvår 2023.

I dag har Danmark en produktion af biogas, der fylder 29 pct. af gasforbruget.

Ifølge Biogas Danmark kan en fremrykning af biogaspuljer samt bedre rammevilkår betyde, at den danske biogassektor kan fordoble sin produktion frem mod fyringssæsonen 2025-2026.

Det betyder, at 75 pct. af det danske gasforbrug kan være dækket af biogas, mens det kan ramme 100 pct. i 2027-2028.

(Denne artikel er leveret i samarbejde med vores søstermedie AgriWatch)

Udvalg blåstempler udskældt udvidelse af biogasanlæg 

Hofor og Biofos udvider produktionen af biogas fra spildevand

Nyt projekt skal lave bornholmsk affald og spildevand om til biogas 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også