Verden har mere end fordoblet sit plastaffald på 20 år

Under en tiendedel af al plastaffald blev i 2019 genanvendt, anslår OECD i ny omfattende rapport om det globale plastforbrug.
Foto: LISA MARIE DAVID/REUTERS / X07364
Foto: LISA MARIE DAVID/REUTERS / X07364

Verden producerer dobbelt så meget plastaffald som for to årtier siden, og globalt set ender størstedelen af plasten sine dage på lossepladser, forbrændinger eller siver ud i miljøet.

Samlet er det kun 9 pct. af plasten, der genbruges med succes, fremgår det af en dugfrisk rapport fra OECD betitlet The Global Plastics Outlook: Economic Drivers, Environmental Impacts and Policy Options.

Rapporten er betimeligt blevet offentliggjort forud for en FN-konference i Nariobi senere på måneden, hvor verdens lande skal forsøge at nå til enighed om en global ”traktat” i bekæmpelsen af plastforurening.

OECD’s rapports viser konkret, at mængden af det årligt genererede plastaffald er mere end fordoblet siden årtusindeskiftet, fra 156 megaton (156.000.000 ton) i 2000 til 353 megaton i 2019.

Og mens blot 9 pct. af plasten i 2019 ifølge OECD’s estimater er endt med at blive genanvendt, er 19 pct. havnet på forbrænding, 49 pct. er røget på deponi, mens de resterende 22 pct. er endt som ”dårligt forvaltet eller uindsamlet skrald”.

Trods stigende vækst i de seneste årtier uden for OECD genereres næsten halvdelen af al plastaffald fortsat i OECD-lande, fremgår det af rapporten.

Studie peger på omfattende fund af medicin- og rusmiddelrester i alverdens floder

Dansk firma i strid om plastfusk: Tonsvis af havplast blev handlet flere gange

Rederikæmpe dropper at sejle med plastaffald

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også