Vejles "intelligente skraldespande" reducerer tømninger med 30 pct.

Sensorer, der er installeret i 150 af Vejle Kommunes skraldespande, kan afgøre fyldningsgraden i hver spand. Det betyder, at renovationsfolk kan nedskære tømningsfrekvensen med mellem 30 og 50 pct.
Sensorer er monteret under låget på 150 skraldespande, hvor de holder øje med, hvor fyldte skraldespandene er. | Foto: Vejle Kommune/PR
Sensorer er monteret under låget på 150 skraldespande, hvor de holder øje med, hvor fyldte skraldespandene er. | Foto: Vejle Kommune/PR

Et samarbejde mellem Sweco og Vejle Kommune har betydet, at tømningsfrekvensen i 150 af kommunens skraldespande er reduceret med mellem 30 og 50 pct. Det skyldes et pilotprojekt med to ruter og sensorer i skraldespandene i det offentlige uderum, der tester, om en affaldstømning baseret på data skal være fremtiden.

Det skriver Sweco i en pressemeddelelse.

Om løsningen skal implementeres fast, er stadig op til diskussion, men resultaterne peger i den retning, lyder det.

"Der er mange fordele ved en affaldsindsamling baseret på data. Vores erfaring er, at vi kan nøjes med at tømme spanden op mod hver anden gang. Vi kan med andre ord undgå forgæves kørsel, reducere CO og samtidig minimere risikoen for overfyldte spande, fordi vores data fortæller os præcist, hvor behovet er. Når vi undgår overfyldte skraldespande, bliver der renere omkring spandene, så alt i alt får vi et renere uderum," siger Marc Christopher Damholt Thomas, der er projektleder i Vej & Park i Vejle Kommune, i pressemeddelelsen.

De lovende resultater får Marc Christopher Damholt Thomas til at forvente, at den digitale sensorløsning ikke blot vil sidde i 150 af kommunens skraldespande, men en langt større del af de i alt 900 skraldespande.

En ny digital hverdag

Kommunens erfaringer med pilotprojektet viser ikke blot, at det virker, men også at udfordringerne ved omstillingen faktisk ikke er teknisk med i stedet menneskelig.

"Omvæltningen er størst for medarbejderne. Vi skal ændre fra planlagt drift, hvor vi tømmer efter en fast frekvens til nu at tømme efter behovet og mere målrettet. Vores mål er, at dataene bliver et værktøj, som medarbejderne lærer at bruge, for dermed kan de selv tilrettelægge arbejdet," siger Marc Christopher Damholt Thomas.

Til gengæld forlyder det, at det har været nemmere end normalt at få afløsere til at overtage ruterne, fordi de via data nemt kan se, hvor de skal køre hen for at tømme de fyldte spande.

Vejle Kommune har samarbejdet med Sweco siden 2012 omkring driftssystemet DriftWeb og siden 2019 også omkring sensorer, hvis data er integreret i DriftWeb-platformen. På et dashboard kan kommunens driftsfolk nemt følge med i fyldningsgraden i hver enkelt skraldespand.

Econet om affaldsordninger: One size doesn't fit all 

Klimaet vinder, og skraldemænd taber med ny affaldsordning 

Brøndby Kommune forlænger 'utilfredsstillende' aftale med Remondis 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også