Affaldplus åbner kraftvarmeværk på haveaffald

Lokalt haveaffald omdannes til varme i nyt anlæg i Sorø. Dall Energy har opført kraftvarmeværket med en anslået værdi af 237 mio. kr.
Foto: AffaldPlus
Foto: AffaldPlus

Med torsdagens åbning af nyt kraftvarmeværk under navnet Sorø Bionenergi kan borgere i seks sjællandske kommuner se frem til at modtage varme baseret på haveaffald fra den lokale genbrugsstation.

Det skriver biomassevirksomheden Dall Energy, der har leveret teknologien til værket, i en pressemeddelelse.

Ifølge beregninger fra anlæggets indehaver, Affaldplus – hvis ejerkommuner tæller Faxe, Næstved, Ringsted, Slagelse, Sorø og Vordingborg – kan det lede til årlige besparelser på 10.000 ton CO2. En besparelse, der står over for en eksponentiel vækst, lyder det.

Og dette på trods af, at alternativet til afbrænding af haveaffaldet, nemlig kompostering, udleder samme mængde CO2. Forskellen ligger i, at der ved afbrænding skabes grøn varme og el, lyder der fra Ole Andersen, energichef hos Affaldplus.

"Vi regnede på en lang række scenarier med forskellige energikilder, og det stod klart, når vi sammenlignede, at have- og parkaffaldsløsningen ikke blot er den billigste for forbrugeren, det er også den klart mest klimavenlige løsning," siger han i meddelelsen.

Teknologi fra Dall

Dall Energy vandt opgaven om etablering af kraftvarmeværket til en anslået værdi af 237 mio. kr. efter et EU-udbud.

Det bliver syvende værk i rækken for den Hørsholm-baserede virksomhed, fortæller adm. direktør Jens Dall Bentzen.

"Men det er første gang, vi så entydigt går efter have-parkaffald som primær energikilde," siger han i meddelelsen.

Derudover har Dall Energy allerede flere værker i støbeskeen – herunder i Frankrig, hvor biomassevirksomheden sidste år etablerede et i byen Rouen.

Lige nu er virksomheden dog fortsat i "forhandlinger om yderligere værker", påpeger Jens Dall Bentzen.

Sorø Bioenergi er ifølge Dall Energy det første kraftvarmeværk i Danmark, der erstatter naturgasanlæg som primær energikilde med lokalt have- og parkaffald.

Have- og parkaffaldet fra sammenlagt 300.000 borgere skal komme fra 20 lokale genbrugspladser og 11 lokale haveaffaldspladser, hvilket bliver omdannet til el svarende til 2.200 borgeres årlige forbrug. På årsbasis vil 70 pct. af energien stamme fra haveaffaldet, lyder det.

Værket er bygget med minimal brug af beton med en reduceret mængde på 25 pct. sammenlignet med "traditionelle bygninger" samt træ som erstatning for stål og aluminium, lyder det videre i meddelelsen.

Sidste brik baner vejen for kullets Esbjerg-exit

Argo får "kompetenceoverdraget" håndtering af madaffald i ejerkommune

ARC indvier CCS-pilotprojekt på Amager Bakke

Meldgaard-koncern vinder havneopgave om slagge fra afbrændt affald 

Nyt renseanlæg i Sønderborg i modvind: Politikere vil undersøge kritik 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også