DEBAT: Drop det ensidige fokus på ejerskab i affaldsindsamlingen

Borgerne er drevet af ønsket om den bedste kvalitet til prisen, og derfor bør kommunerne sende flere affaldsopgaver i udbud, skriver markedschef i Dansk Erhverv Morten Jung i dette debatindlæg.
Foto: Dansk Erhverv/PR
Foto: Dansk Erhverv/PR
AF MORTEN JUNG, MARKEDSCHEF I DANSK ERHVERV

Vi nærmer os kommunalvalget med hastige skridt, og de indledende debatter er så småt gået i gang i mange af landets kommuner.

En af disse debatter handler –helt naturligt – om den grønne omstilling, som kommunerne skal rulle ud på lokalt niveau. Og her forventes særligt affaldsområdet at spille en stor rolle.

Affald er nemlig gået fra at være en ressource til at være et hjørnesten i den grønne omstilling. Vi skal genanvende mere, og der gør det også nødvendigt for eksempel at indsamle i flere fraktioner, så vi kan forædle, hvad der for få år siden var forbrændingsaffald.

Strategien om en grønnere affaldssektor giver en unik mulighed for, at offentlige og private aktører i fællesskab kan udvikle nye, innovative løsninger, som kan tage affaldsindsamling til næste niveau. Desværre ser vi i mange kommuner den modsatte udvikling, hvor kommunerne i højere grad vil løse opgaven med affaldsindsamling selv eller gennem et fælleskommunalt forsyningsselskab.

Som begrundelse for selv at løse opgaven, bruger kommunerne ofte argumentet om, at offentlig affaldsindsamling både er mere klimavenlig og bedre for forsyningssikkerheden. Behov, der ellers nemt ville kunne dækkes med det rette udbud og derfor synes som noget svage argumenter for at kommunalisere opgaven under et misforstået hensyn til borgerne.

Borgerne har ikke en ideologisk tilgang

Da et udbud giver mulighed for at imødekomme krav til både klimavenlig indsamling og sortering samt større forsyningssikkerhed, er der altså ikke tale om, at det offentlige og private som udgangspunkt kan tilbyde to forskellige varer.

Derfor har vi fra Dansk Erhvervs side ønsket at undersøge, om borgerne også mener, at det er afgørende, om affaldsindsamlingen foretages af offentlige eller private.

I en undersøgelse fra juli 2021 foretaget af analysebureauet Norstat, har vi fra Dansk Erhvervs side spurgt danskerne til, om de i tilfælde af at kvaliteten af dagrenovationen er den samme, foretrækker enten en offentlig eller privat leverandør. Her svarer næsten halvdelen af respondenterne, at de er ligeglade med, hvem der har ejerskabet på opgaven. Det tyder dermed kraftigt på, at borgerne ikke har en ideologisk tilgang til, hvem der står for affaldsindsamlingen.

Tid til udbud – ikke kommunaliseringer

Billedet bekræftes yderligere på spørgsmålet om, hvorvidt private aktører må tjene penge på at varetage affaldsindsamlingen.

Det har vi også spurgt til i befolkningsundersøgelsen, og her svarer godt tre ud af fire, at det er i orden, at private leverandører kan tjene penge på at varetage affaldsindsamling, såfremt at de kan levere den samme kvalitet som offentlige aktører.

Et resultat, der i den grad undsiger de kommunale kommunaliseringer af affaldsindsamlingen og regeringens mere ideologiske linje, hvor der fokuseres entydigt på ejerskab og ikke kvalitet, når det kommer til løsningen af opgaver i den offentlige sektor. En linje, der altså ikke synes at have opbakning blandt befolkningen.

Da borgernes tilgang entydigt er drevet af ønsket om den bedste kvalitet til prisen, bør kommunerne derfor være særligt opmærksomme, når de tilrettelægger indsatsen på affaldsområdet.

Tiden er ganske enkelt ikke til flere kommunale prestigeprojekter, men i stedet til at samle kræfterne med private aktører, så vi får den bedste og mest klimavenlige affaldsindsamling til prisen.

Eget sorteringsanlæg blev afgørende for efterlevelsen af affaldsfristen i Randers

Fynsk kommune kalder centralt eftersorteringsanlæg "både bedre og billigere"

Affaldsaftalen har gjort sektoren til en ideologisk kampplads 

Affaldsforening sabler Deloitte-rapport ned: "Siger intet om effektiviseringspotentiale" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også