Debat: Nye anlæg til elektronikaffald er et vigtigt skridt i den cirkulære økonomi

Med planen om at etablere to såkaldte "first treatment"-anlæg i Danmark øges kapaciteten til at sikre mere genbrug. Det er et godt skridt videre ind i den cirkulær økonomi, skriver Genindvindingsindustrien i dette indlæg.
Foto: Søren Vendelbo/INDBLIK
Foto: Søren Vendelbo/INDBLIK
Af Massimo Forti, formand for Genindvindingsindustrien, og Lisbet Hagelund sekretariatschef i Genindvindingsindustrien

Danmarks største kollektivordning for indsamling af elektronikaffald, Elretur, etablerer i samarbejde med to genanvendelsesvirksomheder anlæg, der skal udsortere til genbrug. Deres mål er, at Danmark får en langt større kapacitet til at sikre genbrug af kasseret elektronik end hidtil.

Med de såkaldte "first treatment"-anlæg bliver der sat fokus på høj kvalitet, og planen er, at de konkrete opgaver, der skal understøtte selve udsorteringen til genbrug, udliciteres.

Det er vigtigt, at der bliver mange aktører i spil. Både de, der allerede er på markedet og de, der med dette initiativ får en mulighed for at udvikle nye grønne forretninger, skal kunne byde ind med løsninger.

I Danmark er vi agile og gode til at samarbejde. Derfor har vi en unik mulighed for at skabe et spirende marked for genbrug, reparation og videresalg af både produkter og del-komponenter til anvendelse i produktionen af nye produkter.

Vigtig omstilling

EU's affaldsdirektiv forpligter Danmark til at øge genanvendelsen, og herunder genbruget, frem mod 2035.

EU sætter i disse år fokus på at sikre, at produkter bruges i længere tid før end at materialerne, som de består, sendes til genanvendelse. For ved at forlænge produkternes - eller komponenternes - levetid spares mange ressourcer ved produktionen af nye varer.  First Treatment anlæggene bliver en vigtig aktør i at nå disse mål.

First treatment-anlæggenes aktivitet er at sikre reparation af produkter og stimulere gensalg af disse.

Genbrug er det mest værdifulde niveau i affaldshierakiet. Det bliver derfor spændende at følge et spirende reparationsmarked på baggrund af initiativet.

Forudsætningen for, at et reparationsmarked kan vækste er, at der er adgang til genbrugsegnede vare. Eller: hønen og ægget, men her er koden løst; vi ved nu, hvor vi starter.

Et tredje led i at øge genbruget er, at der arbejdes for, at forbrugerne ønsker at købe produkterne. Der skal være et afsætningsmarked for virksomhedernes genbrugs eller delvist genbrugsvare. Men tal viser da heldigvis, at forbrugerne har et stort ønske om at deltage i den grønne omstilling.

Produkter, der sælges på markedet, skal leve op til samme sikkerheds- og kvalitetskrav, uanset om de er helt nye vare, genbrugsvarer, eller varer der delvist indeholder genbrugte komponenter, eller varer der er produceret af genanvendte materialer.

Derfor har Genindvendingsindustrien et ønske om et styrket fokus på kvalitet, for eksempel gennem skærpede krav til affaldsmarkedet for elektronik. Det er vigtigt, at sporbarheden er i orden, og at vi gør det ens, så vi er beviste om, hvordan vi cirkulerer materialer videre over i nye produkter. Efter genbrugs- og genanvendelsesprocesserne sælges varer. Ikke affaldsvarer, men varer underlagt produktreguleringen.

Det er i dén kontekst, at affaldsmarkedet som en ressourceleverandør skal ses.

Ny rapport: Her er de største udfordringer for genanvendere af plast

Producent af genvindingsmaskiner skifter ud på toppen 

Ragn-Sells Danmark mere end fordobler overskuddet 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også