Forsyningsdirektør: Maskinel sortering af plast er formentlig bedste løsning

Det har været et "overset kapitel" i affaldsplanen, at teknologiske anlæg kan sortere affaldet, mener direktør i Langeland Forsyning. For plastaffald, som flere fynske kommuner har brygget på et eftersorteringsanlæg til, vil det være bedre end alternativet, vurderer han.
Foto: Dansk Affaldsforening/PR
Foto: Dansk Affaldsforening/PR

Spørger man direktør i Langeland Forsyning kan et anlæg til at udsortere plast fra restaffaldet meget vel gøre det bedre end borgerne, skriver Fyens Amts Avis.

"Plastikaffald er meget svært at sortere, der findes mange forskellige slags, og selv en affaldsnørd som mig kan ikke sortere det altsammen. Derfor vil det formentlig være en langt bedre ide at sortere netop plastikemner maskinelt," siger Lars Birk Rasmussen til mediet.

Meldingen fra forsyningsdirektøren falder i kølvandet på den nye affaldsaftale, hvor forsyningsdirektøren mener, at teknologiske løsninger har været et "lidt overset kapitel" som alternativ til den kildeindsamling af ti affaldsfraktioner hos borgerne, der er lagt op til i forliget.

Flere fynske forsyningsselskaber – herunder Langeland Forsyning – har, som løbende beskrevet af CleantechWatch, længe brygget på at etablere et fælles sorteringsanlæg, der kan hive plast ud af restaffaldet.

Mens Lars Birk Rasmussen endnu kalder det for tidligt at spekulere i fremtidsudsigterne for dét anlæg, inden der senere på året ventes at træffes en beslutning om det, er udgangspunktet i affaldsaftalen, at borgere i alle kommuner skal udsortere sit affald i samme ti fraktioner i hjemmet – medmindre der er en teknologisk løsning, der kan "sikre sammenlignelig kvalitet", som det formuleres i aftaleteksten.

I Venstre kæmpede klimaordfører Tommy Ahlers under forhandlingerne blandt andet for at få teknologiske løsninger skrevet ind som et muligt alternativ til den øgede sortering i hjemmet:

"Jeg er jo meget optaget af teknologi, så vi har faktisk brugt meget tid på at diskutere det under forhandlingerne. Men vurderingen er, at teknologien simpelthen ikke er der lige nu. Så vi starter her, men vi har fået skrevet ind i aftalen, at den løbende skal evalueres og se på, om teknologien er kommet," sagde han i et interview med Berlingske på bagkant af det nye forlig.

Klimaordføreren vurderede konkret, at machine learning og robotteknologi inden for fem til ti år vil kunne sortere en stor del af affaldet for os.

For det fynske sorteringsanlægs fremtid kan et andet springende punkt i aftalen blive, at kommunale selskaber ikke længere må eje egne sorterings- og behandlingsanlæg, ligesom eksisterende anlæg skal afhændes til private inden for fem år. Samtidig kommer der udbudspligt på alle genanvendelige fraktioner.

Affaldsensretning kan give ekstraregning til fynsk forsyningsselskab 

Klimaminister: Privatisering af forbrændingsanlæg var aldrig afgørende for os 

Kommune frygter spildte investeringer i ny affaldsordning efter affaldsudspil

Nyt ARC-sorteringsanlæg til 150 millioner skal tredoble plast til genanvendelse 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også