Dansk Retursystem hiver mere end to milliarder ud af danskernes pant

Miljøvirksomheden har sikret sig en milliardomsætning på ryggen af en øget interesse for den cirkulære økonomi og en historisk høj returprocent. Nu gælder det om at få 2020-strategien i mål, fortæller Dansk Retursystems direktør.
"Vi oplever generelt stor interesse for den cirkulære økonomi fra producenter og ikke mindst fra forbrugerne, hvor blandt andet plastik har offentlighedens bevågenhed," siger adm. direktør Lars Krejberg Petersen. | Foto: Tobias Nicolai/JPA
"Vi oplever generelt stor interesse for den cirkulære økonomi fra producenter og ikke mindst fra forbrugerne, hvor blandt andet plastik har offentlighedens bevågenhed," siger adm. direktør Lars Krejberg Petersen. | Foto: Tobias Nicolai/JPA
Af Emma Gelbjerg-Hansen

En historisk høj returprocent og øget interesse for den cirkulære økonomi har i 2019 endnu engang sikret Dansk Retursystem en omsætning i milliardklassen.

Det fremgår af det regnskab, som nonprofitorganisationen fredag har præsenteret.

Således nåede nettoomsætningen op på 2,2 mia. kr. i løbet af året – en mindre fremgang sammenlignet med 2018, hvor nettoomsætningen nåede lige op over 2 mia. kr.

Samtidig er forbrugerne blevet gladere for at pante, og returprocenten tog et spring på tre procentpoint til 92 pct., hvilket betød, at Dansk Retursystem kunne sende 1,4 mia. flasker og dåser til genanvendelse i 2019, står der i regnskabet.

"Vi oplever generelt stor interesse for den cirkulære økonomi fra producenter og ikke mindst fra forbrugerne, hvor blandt andet plastik har offentlighedens bevågenhed," siger adm. direktør Lars Krejberg Petersen i en meddelelse.

Øgede mængder udfordrer kapaciteten

De øgede mængder pant presser imidlertid kapaciteten på Dansk Retursystems fabrikker, og derfor er Lars Krejberg Petersen også "meget tilfreds" med byggeriet af organisationens nye automatiserede pantfabrik i Høje Taastrup, som åbner i 2020.

"Økonomisk set har vi i 2020 også leveret stærke resultater," fortæller den adm. direktør.

"Vi har håndteret en stigning på cirka 61 mio. flere emballager i forhold til 2018 samtidig med, at det for andet år i træk er lykkedes os at reducere gebyropkrævningerne væsentligt," siger Lars Krejberg Petersen yderligere.

Dansk Retursystems indtægter kommer fra pant, salg af genanvendelige materialer og gebyrer. Men målsætningen i organisationens 2020-strategi er at mindske andelen af indtægt fra gebyrer gennem øget effektivitet. Her har "målrettede indsatser" i løbet af 2019 båret frugt, fortæller Lars Krejberg Petersen.

"Vores kontinuerlige fokus på effektivitet fortsætter i den fremtidige 2025-strategi," siger han.

Gebyrerne blev i 2019 nedsat med i gennemsnit 15 pct., skriver Dansk Retursystem i regnskabet.

2020-strategien skal i mål

I 2020 igangsætter Dansk Retursystem sin sidste etape af den nuværende strategi, som særligt vil sætte fokus på den nye fabrik i Høje Taastrup og samtidig se på, hvordan man kan gøre det lettere for forbrugeren at aflevere dåser og flasker.

Samtidig håber Dansk Retursystem at kunne realisere sine effektivitetsforbedringer og forbedre returprocenten yderligere, fortæller Lars Krejberg Petersen.

"Vi har et pantsystem i verdensklasse, og det skal vi bevare og udvikle. Det kræver, at vi er dynamiske, effektive og tager det samfundsmæssige ansvar, som man kan forvente af en non-profit miljøvirksomhed," siger direktøren.

Resultatet nåede rekordniveau

Direktør Lars Krejberg Petersen sætter med 2019 samtidig punktum på et år, hvor også resultat af primært drift nåede et rekordniveau på 37,4 mio. kr. – en stigning i forhold til 2018's resultat på 28,5 mio. kr.

Men fordi Dansk Retursystem er en nonprofitorganisation, bogføres overskuddet ikke efter normale omstændigheder.

I stedet overføres de 5,7 mio. kr., som står tilbage efter øvrige poster, til organisationens gebyrområder, for hvilket der udarbejdes en intern resultatopgørelse.

Overskuddet heraf, som i 2019 læste 5,1 mio. kr., posteres under kortfristet gæld, og årets endelige resultat for Dansk Retursystem lander derfor ligesom de sidste fem år på 100.000 kr., hvilket anses som tilfredsstillende.

Danskerne pantede 1,4 milliarder dåser og flasker i 2019

Dansk Retursystem åbner ny pantfabrik

ARC-topchef roser idealismen men skoser realismen hos klimapartnerskab 

Anker Andersen A/S opkøbt af svensk investeringsselskab 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også