Medie: Vestforbrænding har ikke levet op til løfter om genanvendelse af plast

Interne dokumenter, som Ingeniøren har fået aktindsigt i, viser, at affaldsselskabet langt fra har genanvendt de lovede 75 pct.
Foto: Peter Klint | Foto: Peter Klint
Foto: Peter Klint | Foto: Peter Klint

Noget tyder på, at Danmarks største affaldsselskab, Vestforbrænding I/S, gennem flere år ikke har levet op til sit løfte om at genanvende mindst 75 pct. af borgernes plastaffald.

Det viser dokumenter, som Ingeniøren har fået aktindsigt i.

I en intern e-mail fra direktør for Vestforbrænding, Peter Basland, fremgår det, at affaldsselskabet kun kan dokumentere en reel genanvendelse på omkring 31 pct. for 2018. Det er langt fra de 75 pct., som affaldsselskabets 19 sjællandske kommuner er blevet lovet.

Vestforbrænding sender sit sorterede plast fra de sjællandske husholdninger til et større sorteringsselskab i Tyskland. Når det tyske anlæg sender den sorterede plast videre til andre virksomheder, bliver det registreret som genanvendt - men i virkeligheden ved Vestforbrænding ikke, hvor meget plast der i virkeligheden ender med at blive genanvendt.

Peter Basland erkender over for Ingeniøren, at Vestforbrænding har begået en alvorlig fejl, når affaldsselskabet ikke tidligere har skelnet mellem den teoretiske og reelle genanvendelse.

Professor Thomas Fruergaard Astrup fra DTU Miljø fortæller Ingeniøren, at både kommuner og borgere bruger mange penge på at få plastaffald indsamlet og kørt væk i en forventning om, at det bliver genanvendt.

"Men som vi ser her, er det rent faktisk rigtig svært," siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også