EU's nye miljøtaksonomi udskydes efter oversvømning af høringssvar

Oplysninger om EU's nye såkaldte taksonomiforordning skulle være blevet præsenteret inden årsskiftet, men i stedet bliver beslutningen forsinket, efter at EU-Kommissionen har modtaget over 46.000 høringssvar.
Foto: PR / Fortum
Foto: PR / Fortum

Taksonomien, der skal laves for at afgøre, om en økonomisk aktivitet er miljømæssigt bæredygtig baseret på EU-kriterier, bliver forsinket.

For selvom det inden årsskiftet skulle stå mere klart, hvordan klassificeringssystemet ser ud fra 1. januar 2022, så er der kommet en hindring i vejen, der ikke umiddelbart var forventet.

Der er nemlig blevet indgivet omtrent 46.000 høringssvar, og derfor vil ekspertgruppen, hvor medlemsstaterne er repræsenteret, holde et ekstra møde den 26. januar. Først derefter vil EU-kommisionen præsentere den endelige version af de delegerede retsakter.

Det finske energiselskab Fortum, der blandt andet har danske Fortum Waste Solutions som datterselskab, fortæller til mediet Montel, at man forventer en beslutning til februar.

"Hele Europa-Kommissionens håndtering af taksonomien kan sættes spørgsmålstegn ved et juridisk og demokratisk perspektiv. Flere advokater mener, at taksonomi er i strid med både EU-traktaten og selve taksonomiforordningen," siger Anton Steen, der er chef for politiske interesser hos Fortum til Montel.

Fortum har tidligere udtrykt bekymringer for den kommende taksonomi. I et fælles brev sendt til en svensk og en finsk EU-ambassadør fra Fortum, Vattenfall, Uniper, Swedenergy og Finnish Energy var humlen, at selskaberne frygter, hvad virkningerne bliver, hvis vand- og atomkraft ikke får de samme vilkår som sol og vind i EU’s taksonomi.

Fra Vattenfall håber man også på, at udskydningen kan betyde, at vandenergien får en plads som bæredygtig energiproduktion. Noget, der ikke gør sig gældende i det tidligere udkast.

"Vores forventning er, at det nuværende forslag vil blive trukket tilbage, og at et nyt, revideret forslag vil blive præsenteret, hvor vandkraft er inkluderet som en bæredygtig produktionsform i EU," oplyser Vattenfall til Energiwatch.

I et tidligere interview har også Fortum udtryk bekyring for udeladelsen af vandenergi som bæredygtig.

"At udelade vandkraft og atomkraft er en diskriminerende beslutning, der vil straffe det meste af de nordiske lande, der tidligt besluttede at dekarbonisere deres energimix og har været pionerer i at rense deres energimix," sagde Anne Malore Geron, der er direktør for europæiske anliggender hos Fortum.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie EnergiWatch)

Fortum frygter diskriminerende EU-taksonomi 

Prisen for at udlede CO2 i Europa er på himmelflugt 

EU-projekt skal få bioaffald ud på landmændenes marker

EU vil bruge investorer som rambuk i grøn omstilling 

Fortum frygter diskriminerende EU-taksonomi  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også