Vestas har trodset corona og øget sin markedsværdi med 164 mia. kr.

Vindmølleproducenten er strøget i vejret i 2020. Trods corona er værdien steget til nye højder.
Foto: RWE
Foto: RWE
RITZAU FINANS

Den danske vindmølleproducent Vestas har haft et forrygende 2020, hvor end ikke en global sundhedskrise formåede at spænde ben for et højt aktivitetsniveau, en stærk ordreindgang og en bedre indtjening end konkurrenterne.

Den fulde overtagelse af MHI Vestas Offshore har samtidig sikret selskabet et godt udgangspunkt i et voksende havmøllemarked i fremtiden.

"Corona har ramt et år, som vil blive det travleste af alle, og det står Vestas alligevel fornuftigt igennem. Udviklingen er med til at fortælle historien om en kvalitet i Vestas' organisation. Den er i balance, og den ene hånd ved, hvad den anden laver. Vestas ligner den eneste vestlige vindmølleproducent, som kommer ud med overskud i år," siger Jacob Pedersen til Ritzau Finans.

Rivaler distanceret

De to store vestlige rivaler Siemens Gamesa og GE har begge haft deres udfordringer at slås med i løbet af året - og er på indtjeningssiden og på størrelse blevet distanceret af Vestas, som har manifesteret sin førerposition.

"Det, at man har den meget stærke position i et marked, som mange investorer opfatter som et super stærkt vækstmarked, og et marked, som er spændende i fremtiden også på grund af bæredygtighedsbølgen, det er med til at give en lyst til at købe aktier i selskabet," siger Jacob Pedersen.

Den store appetit hos investorerne til at købe Vestas-aktier har medført en mere end fordobling af aktiekursen i løbet af året fra 673,20 kr. i slutningen af 2019 til 1475 kr. kort før afslutningen af 2020.

Flere Vestas-aktier

Med til historien hører også, at antallet af Vestas-aktier er steget, idet den resterende halvdel af havmølleproducenten MHI Vestas i december er blevet overtaget af Vestas mod udstedelse af 5 mio. nye Vestas-aktier til Mitsubishi.

Justeret for annullerede Vestas-aktier tidligere på året er antallet af Vestas-aktier dermed steget med godt 3 mio. til næsten 202 mio. Og med en kurs på 1475 kr. kan markedsværdien dermed opgøres til 298 mia. kr., når der ses bort fra beholdningen af egne aktier, mod en værdi ved indgangen til året på 134 mia. kr.

Dermed kan værdistigningen opgøres til 164 mio. kr., hvortil kan lægges en udbyttebetaling i april på samlet 1,6 mia. kr.

Fonde søger bæredygtighed

"Man må heller ikke undervurdere, at der er mange fonde, som leder med lys og lygte efter bæredygtige investeringer, og Vestas er en af de reneste bud på det, som vi har. Derudover har Vestas været ude at tage den sidste halvdel af MHI Vestas, og det har helt sikkert også betydning for investorernes syn på de vækstmuligheder, der er i Vestas, at man køber sig ind i det her meget, meget stærke voksende havmøllemarked," siger Jacob Pedersen.

Den fulde overtagelse af MHI Vestas kommer i første omgang til at "koste" i form af en lavere indtjeningsmarginal hos Vestas, idet de tilkøbte aktiviteter har haft en lavere indtjening end de øvrige Vestas-aktiviteter.

Lavere Margin efter opkøb

"Det er klart, at det er ikke gratis, og det vil vise sig, om aktiekursen kan holde til, at der venter en lavere rentabilitet med indlemmelsen af MHI Vestas Offshore. Men så meget kommer det ikke til at fylde i den samlede Vestas-forretning endnu, og forhåbentlig vil vi se, at både omsætning og rentabilitet i MHI accelererer gevaldigt over de næste år," siger Jacob Pedersen.

Han vurderer, at opkøbet af den anden halvpart af MHI Vestas har bidraget til at løftet Vestas-aktien yderligere frem mod årsskiftet, da det giver interessante perspektiver på sigt.

Store muligheder i havvind

"Opkøbet kan være med til at transformere og give mere vækst - og dermed også skabe yderligere værdi for Vestas. Hvis man begynder at regne sammen, hvor stort det her marked kan blive, og laver en fremskrivning på 6-8 år, så kan man snildt finde en værdi på MHI Vestas, som langt, langt overstiger det, som Vestas' købspris værdisætter den samlede havmølleforretning til," siger Jacob Pedersen.

Siemens Gamesa tilslutter sig Brintbranchen

Vind- og solaktier i hopla efter Trumps signatur

Novozymes henter chef hos Vestas 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også