CleantechWatch

Folketinget enig om stor genåbning

Alle folketingets partier er blevet enige om en stor en genåbning af Danmark. Storcentre, caféer og restauranter er blandt dem, der igen må åbne.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Fra mandag 18. maj bliver der taget hul på en gradvis genåbning af restauranter og caféer, som i omkring to måneder har været lukket ned under coronakrisen.

Storcentre kan fra på mandag 11. maj slå dørene op som et led i en åbning af detailhandlen i Danmark, og eleverne i folkeskolens 6.-10. klasse kan fra 18. maj vende tilbage til deres klasser.

Det fremgår af en aftale, som Statsministeriet torsdag har udsendt, og som alle partier i Folketinget står bag.

I aftalen lyder det også, at "partierne noterer sig, at regeringen aktuelt er i dialog med nabolandene og vil tage stilling til den midlertidig grænsekontrol med indrejseforbud samt de skærpede rejsevejledninger.

Regeringen melder ud herom senest den 1. juni 2020.

Butikker og virksomheder, som tidligere har været omfattet af et forbud og derfor har været lukket, kan stadig få kompensation for de faste udgifter, hvis de vurderer, at det ikke er hensigtsmæssigt at åbne.

Forsamlingsforbuddet på over 10 personer vil som udgangspunkt gælde i den næste måneds tid. Det sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde.

Foruden aftalen om genåbningens fase to har statsministeren tidligere proklameret, at der torsdag også skal forhandles om en plan for, hvad der skal med i øvrige genåbningsfaser.

Ifølge TV 2s oplysninger fortsætter drøftelserne om det i statsministerens bolig på Marienborg torsdag aften.

Aftalen faldt på plads, efter at Statens Serum Institut onsdag offentliggjorde en rapport, der viste, at det er muligt at åbne en stor del af samfundet op, uden at antallet af indlagte og intensivpatienter vil stige væsentligt.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har siden i formiddag forhandlet med lederne af de øvrige partier i Folketinget om, hvordan fase 2 i genåbningsprocessen skal se ud.

Mange partier fra ikke mindst blå blok har presset på for at få genåbnet restauranter, caféer og storcentre, da de bidrager væsentligt til samfundsøkonomien.

Mette Frederiksen har også selv lagt op til, at det skulle ske.

Efter at statsministeren 11. marts annoncerede en omfattende nedlukning af samfundet, er der drypvis sket en genåbning under fase 1.

I april blev daginstitutioner og 0.-5.-klasserne på skolerne genåbnet, og de ældste elever i gymnasierne og på erhvervsskolerne kom også tilbage.

En del partier har også ønsket at få lempet indrejseforbuddet ved de danske grænser, så for eksempel turister fra Tyskland kan få adgang til Danmark og lægge penge i danske butikker.

Da Dansk Folkeparti imidlertid ikke ønskede at få ophævet indrejseforbuddet, lykkedes det ikke at skabe et flertal uden om regeringen.

Mere fra CleantechWatch

Her er ugens bedste historier på CleantechWatch

Frasalg af aktier som følge af en høj arveafgift, et forslag til en ny emballagelov fra EU og flere vandfolk til rådgivningsbranchen er blandt andet nogle af de ting, der har været på tapetet i ugens løb.

Læs også

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs