Debat: Pensions- og kapitalforvalterne skal kommunikere klarere om bæredygtighed

Flere i branchen kan tage ved lære af blandt andet Akademikerpension, når det gælder om at kommunikere klart og tydeligt om bæredygtige eller socialt ansvarlige investeringer. Det skriver to konsulenter hos Simon-Kucher & Partners i ny klumme på FinansWatch.
Foto: Jens Hartmann Schmidt/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Hartmann Schmidt/Ritzau Scanpix
AF Morten Kaae Sørensen, senior director, og Nicolai Broby Eckert, partner, hos Simon-Kucher & Partners

Grønne og socialt ansvarlige investeringer kan blive afgørende i kampen om kunderne for pensionsselskaber og kapitalforvaltere. Vinderne bliver de selskaber, der er bedst til at kommunikere muligheder for bæredygtige investeringer ud til nuværende og potentielle kunder.

Vi har for nylig set Akademikerpension meddele, at selskabet ikke vil investere i Kina pga. kinesernes vedholdende brud på menneskerettigheder. Akademikerpension vil nu sælge alle kinesiske statsobligationer og aktier i statsejede kinesiske selskaber. På den måde differentierer Akademikerpension sig fra andre selskaber.

En af de ting, andre kan lære af Akademikerpension, er at kommunikere klart og tydeligt. Bæredygtige eller socialt ansvarlige investeringer er nemlig et vidt begreb, og for pensionskunderne er det ikke ligegyldigt, om de via deres pensionsmidler investerer i CO2-reducerende aktiviteter eller f.eks. produkter, som ikke er frembragt ved børnearbejde.

Det er afgørende, at man som pensionsselskab eller kapitalforvalter kommunikerer præcist om værdien af grønne investeringer, hvad man integrerer i sine investeringer, hvad man afstår fra at investere i, og hvordan man evt. tematiserer investeringer for at tiltrække kundesegmenter, der har fokus på andet end afkast og sikkerhed.

Derudover skal pensionsselskaberne og kapitalforvalterne huske at teste, hvor stor kundernes betalingsvillighed er for grønne og socialt ansvarlige investeringer. Man kommer ikke udenom, at grønne investeringer indebærer højere omkostninger.

En stor del af befolkningen vil gerne betale en merpris for eksempelvis økologiske fødevarer, men hvor meget vil de give for, at deres pensionsmidler målrettes grønne investeringer? Vores erfaring er, at der er en øget betalingsvillighed for bæredygtige investeringer, men ikke hos alle kunder.

Én ting er sikker: Interessen for bæredygtige investeringer er til stede, og det vil i sig selv være et plus at kunne give kunderne det frie valg mellem de bæredygtige og de mere traditionelle alternativer. Det kræver, at der tænkes nyt og anderledes blandt pensionsselskaber og kapitalforvaltere. Den traditionelle inddeling af investeringer i risikoklasser kan hurtigt vise sig ikke at være tilstrækkelig. Hos en betydelig del af fremtidens kunder kan det nemlig være nogle helt andre kriterier end risiko, der er vigtige. Et af disse kriterier vil uden tvivl være bæredygtighed.

Pensionskasse vil være CO2-neutral i 2050 og styrker klimarapportering

Danske pensionsselskaber har investeret 50 milliarder i grøn omstilling på et år

Banker screener storkunders bæredygtighed 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også