Eldrup-kommissionen vil skrue op for afgifter

Målsætning om en million elbiler kan koste den gennemsnitlige bilejer 5700 kr. om året, vurderer Bilkommissionen.
Foto: AP/Sven Hoppe
Foto: AP/Sven Hoppe
Af Ritzau

Da Bilkommissionen blev nedsat i 2019, var det for at finde en udgiftsneutral måde at få en million flere elbiler på de danske veje i 2030.

Ifølge Politiken foreslår kommissionen i sin rapport, der offentliggøres mandag, at skrue på blandt andet et CO2-tillæg, bundfradraget, registreringsafgiften og ejerafgiften.

Og det kan komme til at koste bilejere dyrt.

En model foreslået af Bilkommissionen lægger op til, at det kommer til at koste den gennemsnitlige bilejer 5700 kroner mere om året i afgifter.

Ud over det medfølger der i modellen et samfundsøkonomisk tab på cirka 5,75 milliarder kroner.

Kommissionen, der også er kendt under navnet Eldrupkommissionen, har også regnet på, hvad det vil koste at få en halv million flere elbiler på danske veje i 2030.

Ifølge kommissionens beregninger vil det koste 750 millioner kroner i provenutab for staten, mens den gennemsnitlige bilejer vil opleve en ekstra afgift på cirka 240 kroner om året.

Tommy Ahlers, klimaordfører for Venstre, er villig til at kigge på en nedjustering af antallet af elbiler.

"Vi er jo ikke dumstædige, for vi skal jo se, om det kan lade sig gøre. Når vi har læst rapporten, kan det godt være, at vi bliver nødt til at træde ned ad stien og i stedet sikre 900.000 eller 800.000 elbiler i 2030. Det er ikke koste, hvad det koste vil," siger han til Politiken.

For SF gør det ikke noget, at det kommer til at koste lidt ekstra for dem med benzin- og dieselbiler.

"Vi må være ærlige og sige, at de, som har de forurenende biler, skal betale en stor del af regningen," siger klimaordfører for SF Signe Munk.

Enhedslisten meldte torsdag i Information ud, at partiet vil lave en tilskudsordning for folk, der køber elbil.

De første 100.000 elbiler, der sælges, vil komme med et tilskud på 100.000 kroner. De næste 100.000 vil komme med et tilskud på 75.000 kroner, og de 50.000 efter det vil komme med et tilskud på 50.000 kroner. Sammenlagt er det et beløb på 20 milliarder.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også