Debat: Forsyningstilsynet risikerer at stå i vejen for den grønne omstilling

Den nuværende regulering af forsyningssektoren er ikke gearet til fremtiden, men der må ikke skabes en ordning, hvor Forsyningstilsynet står i vejen for grønne investeringer, skriver Troels Ranis, branchedirektør i DI, i et debatindlæg.
Foto: PR / Dansk Industri
Foto: PR / Dansk Industri
AF TROELS RANIS, BRANCHEDIREKTØR, DANSK ENERGI

Sektorkobling er et afgørende redskab på vejen mod at indfri klimaambitionerne. Der tales og skrives meget om Power-to-X, CO2-fangst, øget forbrug af biogas og energieffektiviseringer. Men hvis vi skal reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030 og endnu mere i årene efter, skal vi binde alle initiativerne sammen på tværs af sektorer.

Vi skal have langt flere elbiler ud på vejene. Der skal være eldrevne varmepumper i varmesektoren og industrien, og vi skal finde løsninger, så vi kan bruge og lagre el i form brint og grønne gasser. Sektorkoblingen vil øge anvendelsen af vedvarende energi og gøre det væsentligt billigere at nå klimamålet.

Sektorkoblingen - og den grønne omstilling i det hele taget - stiller store og nye krav til forsyningssektoren. Dels er der brug for ny infrastruktur og teknologi, og dels står forsyningssektoren overfor den udfordring, at mange elledninger og fjernvarme-, gas- og vandrør har en alder, hvor en udskiftning er nært forestående.

Det kræver investeringer og nytænkning og dermed en økonomisk regulering, der tillader forsyningssektoren at udvise rettidig omhu og giver rum for innovation og udvikling. Men den nuværende regulering af forsyningssektoren er ikke gearet til fremtiden. Den er skabt i og til en tid med helt andre krav. DI Energi mener, at der er akut behov for at ændre reguleringen af forsyningssektoren, så den ser fremad, og dermed omfavner den nye virkelighed.

Forsyningstilsynet har netop offentliggjort en analyse om samspillet mellem den grønne omstilling og den økonomiske regulering af forsyningssektoren. Det er opløftende, at Forsyningstilsynet anerkender, at den nuværende økonomiske regulering ikke kan rumme de nye omkostninger til grøn omstilling. Tilsynet anbefaler derfor at indføre et tillæg til indtægtsrammerne for øgede investeringer til grøn omstilling, hvilket DI Energi støtter.

Det er dog afgørende, at man ikke skaber en ordning, der er så administrativt tung, at Forsyningstilsynet bliver flaskehal, og dermed kommer til at stå i vejen for grønne investeringer i forsyningssektoren.

Og det er i vores øjne desværre det, der er tilfældet med Forsyningstilsynets foreslåede model.

Forsyningsselskaber i fælles front mod klimaminister

Rapport: Sektorkobling kan mindske CO2-udledning med 22 mio. ton 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også