Fire danske kommuner blandt verdens mest klimaambitiøse

Fire kommuner på Sjælland har udmærket sig på deres klimatiltag og optræder i år på nonprofitorganisationen Carbon Disclosure Projects liste over de byer i verden, der gør allermest for klimaet.
Helsingør Kommune er på listen over de byer i verden, der gør mest for klimaet. | Foto: Helsingør kommune
Helsingør Kommune er på listen over de byer i verden, der gør mest for klimaet. | Foto: Helsingør kommune
Af Emma Gelbjerg-Hansen

Fire danske kommuner er blandt dem i verden, der gør allermest for klimaet, har en opgørelse fra den globale nonprofitorganisation Carbon Disclosure Project (CDP) netop konkluderet.

Hvert år sammenligner CDP byer og kommuner over hele verden, og i år er Helsingør Kommune, Høje-Taastrup Kommune, Gladsaxe Kommune og Hørsholm Kommune at finde på den såkaldte A-liste, der omfatter i alt 105 byer og kommuner.

"Byer tager klimakrisen mere alvorligt end før. I løbet af et år er antallet af byer på A-listen vokset fra 43 i 2018 til 105 i 2019," skriver CDP i forbindelse med afgørelsen.

Organisationen peger samtidig på, at de 105 byer kan fungere som forgangseksempler for resten af verden.

CDP rangerer byerne på baggrund af data, som både kommuner, byer, regioner, virksomheder og stater sender ind. I 2019 indrapporterede 920 byer, stater og regioner deres data til CDP, og af disse har 105 altså udmærket sig til at komme på A-listen.

I Helsingør Kommune fortæller borgmester Benedikte Kiær, at kommunen gennem ti år har ført en "aktiv klimapolitik."

"Det har givet resultater, som resten af verden også kan få øje på. Det r skønt med anerkendelse for vores indsats, men med vores nye plan for klima og bæredygtighed 2020-2030 fastholder vi det høje ambitionsniveau og fortsætter vores ansvarlige klimatiltag," siger hun i meddelelse i forbindelse med udmærkelsen.

Helsingør Kommunes overordnede klimamål er at blive CO2-neutral i 2045 og at nedbringe CO2-emissionerne til 1,7 ton årligt pr. borger i 2030. I planen indgår desuden mål for energibesparelser, transport, klimatilpasning og biodiversitet, affald, uddannelse og adfærd.

Kommuner har fundet klimakursen – men kompasset peger i nord, syd, øst og vest

Dansk Byggeri afviser CO2-krav i lokalplaner i KL's klimaudspil

Kommunernes Landsforening lancerer klimaudspil 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også