Transformerende opkøb bliver afgørende for Danfoss

Efter en årrække med solide, men også stillestående resultater, har Danfoss' opkøb af irsk-amerikanske Eaton Hydraulics nu potentialet for at vende op og ned på den danske industrigigant.
Foto: PR/Danfoss
Foto: PR/Danfoss
AF SØREN SPRINGBORG & FREDERIK TIMM BENTSEN

Baggrund: Det er ikke, fordi der har været meget at klage over i hovedkontoret hos den sønderjyske industrigigant Danfoss de seneste år.

Med en dygtig kombination af verdensledende research og udvikling inden for hydraulik, intelligent teknologi og termostater har den virksomhed, de fleste danskere nok forbinder med sidstnævnte, udviklet sig til en indtjeningsmaskine uden sidestykke i dansk industrisammenhæng.

Men selv om evnen til at skabe stabile afkast til ejerfamilien ikke kan betvivles, så har et tilbagevendende spørgsmål ved de seneste mange regnskabsaflæggelser været, om ikke snart selskabet skulle til at levere lidt mere på såvel top- som bundlinjen.

En række af både større og mindre opkøb de seneste fem år har nemlig ikke givet udslag i markante udslag i tallene.

5,2 mia. euro solgte Danfoss for i 2016, 5,8 mia. euro i 2017, 6 mia. euro i 2018, 6,3 mia. euro i 2019 og 5,8 mia. euro i corona-året 2020.

Heller ikke på bundlinjen har Danfoss formået at løfte resultatet mærkbart. Nettoindtjeningen er solid, men også stabil, og holder sig i overstående periode på mellem 394 mio. euro og 502 mio. euro med 2019 som det suverænt bedste år.

Forandret udsigt

Alle de tal er fortid nu. Med opkøbet af Eaton Hydraulics vil intet være som før, når først Danfoss i løbet af det næste års tid får integreret den irsk-amerikanske hydraulikgigant. For mens Danfoss nok er verdensledende inden for hydraulik til køretøjer og store maskiner som f.eks. landbrugsudstyr, så er Eaton verdensledende på industrihydraulik, altså løsninger til brug i produktionsanlæg.

Hos Danfoss selv er forventningen da også, at man nu ville kunne være meget mere for kunderne end tidligere.

"Vi er rigtig glade for at gennemføre denne kæmpe investering i vores hydrauliske kerneforretning, så vi kan servicere vores kunder og partnere endnu bedre end tidligere. Vi forener to robuste forretninger, der passer perfekt til hinanden, og det åbner utallige muligheder for at øge vores ingeniørekspertise og kapacitet inden for udvikling, fordoble vores lokale kundeservice og forøge værdien af vores test- og udviklingscentre og digitale designværktøjer. Produktprogrammet bliver desuden udvidet med systemer inden for væsketransport og industrielle applikationer, hvilket er yderligere fordele, der opnås med købet," lød det således fra Eric Alström, direktør i Danfoss Power Solutions, da opkøbet gik endeligt igennem i går.

Dermed forventer Danfoss altså at få mere ud af Eatons hydraulikdivision, end Eaton selv har formået. Eaton har længe kæmpet med at forløse potentialet i sin hydraulikdivision, og blandt andet kreditvurderingsinstituttet Fitch Ratings noterede sig i februar i år, at Eaton med salget af hydraulikdivisionen skiller sig af med en division med lavere marginer end resten af selskabets aktiver.

Kunderne skal lokkes med merværdi

At kunderne kan se den merværdi, bliver da også bydende nødvendigt, hvis Danfoss skal få mere ud af Eaton Hydraulics, end Eaton selv fik. For købet af Eaton Hydraulics vil belaste Danfoss væsentligt og øge selskabets gældsposter på en måde, man aldrig for har været vant til i hovedkontoret i Nordborg på Als.

Opkøbet til 21 mia. kr. er det største opkøb i Danfoss' historie og vil øge omsætningen med omkring en tredjedel, mens medarbejderstaben på 27.000 bliver udvidet med 10.000 medarbejdere.

Alene Danfoss' hydraulikforretning, som Eaton Hydraulics nu bliver en integreret del af, vil se sin omsætning vokse fra de nuværende 15 mia. kroner til omkring 26 mia. kroner.

Til gengæld får opkøbet Danfoss’ gæld til at vokse til omkring 30 mia. kr. I april i år hentede Danfoss 1,9 mia. euro – svarende til mere end 14 mia. kr. – hjem ved at udstede obligationer. Udover obligationslånet finansierer Danfoss det 23 mia. kr. store opkøb ved hjælp af industrigigantens egenkapital og banklån.

Det er gæld, der skal betales af med øget salg, konsolideringsgevinster og effektivisering og innovation.

Med andre ord skal Danfoss som minimum fastholde det positive momentum, Eaton Hydraulics oplevede i 1. kvartal 2021, hvor salget i hydraulik-divisionen landede på 561 mio. dollar, en stigning på 11 procent i forhold til samme kvartal året før.

Om Danfoss' nye familiemedlem har formået at fastholde den udvikling, bliver vi lidt klogere på senere i dag, når Eaton omkring klokken 15 dansk tid fremlægger sit regnskab for 2. kvartal 2021. I det regnskab vil hydraulikdivisionen indgå for sidste gang før ansvaret for forretningen endeligt overgår til Danfoss.

Danfoss' rekordkøb af Eaton Hydraulics er faldet på plads

Danfoss spår vækst i klimadivision med Kommissionens nye energispareplan

Her er Danfoss' nye hjertebarn: Eaton Hydraulics åbner døren for Danfoss til det asiatiske marked  

Danfoss-familie har droppet udbytte i flere år: Nu rammer første underskud 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også