DFDS går sammen med Ørsted og flere om udvikling af brintfærge

Planen er, at færgen, der har fået navnet Europa Seaways, som udgangspunkt skal sejle på DFDS’s rute Oslo-Frederikshavn-København.
Foto: PR/DFDS
Foto: PR/DFDS
AF RITZAU FINANS

Rederiet DFDS har indgået et partnerskab med blandt andre Ørsted og den schweiziske ingeniørkæmpe ABB om at udvikle en brintfærge.

Det skriver DFDS i en meddelelse.

Udover Ørsted og ABB er fem andre også med i partnerskabet. Det omfatter Dansk Skibs Kredit, Ballard Power Systems Europe, der producerer brændselscellesystemer, ingeniørvirksomheden Knud E. Hansen, Lloyd’s Register, der leverer tjenester til maskinteknik og teknologi og Hexagon Purus, der udvikler højtrykskompositcylindre.

Planen er, at færgen, der har fået navnet Europa Seaways, som udgangspunkt skal sejle på DFDS’s rute Oslo-Frederikshavn-København. Den er designet til 1800 passagerer og har kapacitet til 120 lastvogne eller 380 biler.

Den skal drives af elektricitet fra et brintbrændselscellesystem, som kun udleder vand og kan producere op til 23 megawatt (MW) for at drive færgen.

Brintet produceres i Storkøbenhavn på basis af havvind, og projektet vil undersøge, hvordan det optimalt kan integreres med det lokale energisystem.

"Sammen forventer vi at blive i stand til at gøre disse brændstoftyper og teknologier kommercielt bæredygtige, hvilket er nøglen til industriens transformation til klimaneutralitet. Det er også det ultimative mål for DFDS’ klimahandlingsplan," siger Torben Carlsen, administrerende direktør for DFDS, i meddelelsen.

For at fremskynde processen har partnerskabet søgt om støtte fra EU’s Innovationsfond.

"Da der ikke findes nogen færger af denne art i verden i dag, og der derfor er betydelig usikkerhed forbundet med det, vil udviklingen af færgen kræve offentlig involvering. Men hvis projektet udvikler sig som forventet, kunne færgen være i fuld drift på ruten eller andetsteds allerede i 2027," skriver DFDS i meddelelsen.

Åland vil have brintfærger på Østersøen

Brændstofleverandør rydder Danmark for PTX-brændsel

Ny europæisk brintkoalition ser dagens lys 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også