CleantechWatch

Danske forskere vil gøre vores opladere mere energieffektive

Et nyt projekt på DTU skal udvikle hurtigere og mere energieffektive løsninger til at oplade genopladelige batterier. Et succesfuldt udfald vil betyde opladere, der bruger syv pct. mindre strøm og kun fylder en tiendedel af, hvad vi kender i dag.

Foto: Den Frie Forskningsfond/DTU/PR

Et hold forskere på DTU vil i et nyt forskningsprojekt forsøge at gøre opladere til f.eks. mobiltelefoner mere energieffektive.

Det skriver Danmarks Frie Forskningsfond, der finansierer projektet, i en pressemeddelelse.

Forskerne skal med egne ord løse "en elektromagnetisk udfordring", der har stor betydning for, hvor hurtigt og energieffektivt vi kan oplade vores genopladelige batterier, herunder eksempelvis batteriet i mobiltelefoner.

Hensigten er, at man hurtigt skal kunne lagre så meget energi som muligt i telefonen, uden at energien bliver omdannet til varme og dermed går til spilde.

"Du kender godt det her med, at opladeren bliver varm, når telefonen bliver ladet op. Det er faktisk energi, som bliver til varme og går til spilde i stedet for at blive opsamlet i telefonens batteri. Vi vil gerne reducere det varmetab," siger professor på DTU Fysik Cathrine Frandsen, der leder forskningsprojektet.

Det er samme princip som ved høje frekvenser fra et induktionskomfur, hvor man har strøm med høj frekvens, der varmer det magnetiske materiale i bunden af gryden op, fortæller Cathrine Frandsen.

"Den høje frekvens inducerer hvirvelstrømme i det magnetiske materiale og på grund af elektrisk modstand afsættes der varme. I opladere er sådan en opvarmning dog et problem," siger hun.

Der skal derfor udvikles materialer, der kan køre med højere frekvenser uden at have stor opvarmning. Ved samtidig at bruge nye og mindre magnetiske komponenter, vil forskerne sikre, at energien kan blive transporteret ind i batteriet og lagret, uden at det hele bliver til varme.

Lykkes projektet, vil perspektiverne være meget mindre opladere, der samtidig bruger mindre strøm. En mobiloplader vil ifølge forskerholdet f.eks. kun fylde en tiendedel af, hvad den gør i dag og bruge syv pct. mindre strøm.

Mere fra CleantechWatch

Alfa Laval vokser en anelse i Danmark

Den svenske industrikæmpes danske aktiviteter, der blandt andet gør sig inden for løsninger til spildevandssektoren, nærmer sig en omsætning på seks mia. kr.

Læs også

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs