Fagfolk anklager Rockwool for greenwashing

De klimaplaner, som Rockwool og andre store virksomheder anvender, bygger på køb af grønne certifikater, der ifølge forskere ikke reducerer udslippet af drivhusgasser. Rockwool afviser kritikken.
Foto: PR / Rockwool International A/S
Foto: PR / Rockwool International A/S

Flere navnkundige danske virksomheder med Rockwool og Novo Nordisk i spidsen benytter en tvivlsom metode til at nedbringe deres udslip af drivhusgasser, der ifølge forskere er en ren papirøvelse uden praktisk effekt for klimaet. Det skriver Politiken.

Rockwool og Novo Nordisk har i løbet af de seneste år lanceret klimaplaner, som på papiret sænker deres udslip af drivhusgasser ved blandt andet at opkøbe certifikater, også kaldet oprindelsesgarantier, på grøn energi.

Men certifikaterne garanterer ikke, at der samlet bliver produceret mere grøn strøm eller gas, eftersom langt hovedparten af den grønne energi er sikret af statsstøtte og således var blevet genereret uanset handlen med certifikater, lyder kritikken fra lektor Matthew Brander fra University of Edinburgh og professor i energiplanlægning Brian Vad Mathiesen

Rockwools administrerende direktør, Jens Birgersson, afviser kritikken og påpeger, at den danske isoleringsproducent har udviklet teknologi til at gå bort fra kul og over til biogas, der skal sikre virksomheden en stor CO2-besparelse på 70 pct.

Som beskrevet i CleantechWatch vil implementeringen af den nye strategi ifølge Rockwool dermed betyde, at stenuldsgiganten allerede næste år vil nå klimamålet om at reducere CO2-udledningen med 70 pct. med 1990 som baseline.

Stenuldsproducenten har de seneste år som en overgangsløsning brugt naturgas i ovnene, mens man fra årsskiftet altså overgår til lokalt produceret biogas.

Grøn renoveringsbranche savner stadig energieffektivitet på dagsordenen

Rockwool-konkurrent tredobler overskuddet 

Rockwool kapper mere end 70 pct. af sin CO2-udledning – ti år før tid 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også