Velux-ejer fortsætter vækst trods inflation og krig i Europa

Trods stærkt salg skrumpede vindueskoncernen VKR Holdings overskud i 2022 på grund af tab på de finansielle markeder. Datterselskaberne Velux og Dovista opnåede begge salgsvækst i milliardklassen.
Mads Kann-Rasmussen, adm. direktør i VKR Holding, glæder sig over, at det trods krig i Ukraine, energikrise og høj inflation er lykkedes at forbedre toplinjen.. | Foto: Gregers Tycho
Mads Kann-Rasmussen, adm. direktør i VKR Holding, glæder sig over, at det trods krig i Ukraine, energikrise og høj inflation er lykkedes at forbedre toplinjen.. | Foto: Gregers Tycho
AF RITZAU

Der er fortsat fuld knald på vokseværket i vindueskoncernen VKR Holding, der ejer Velux med de kendte ovenlysvinduer, og Dovista, der laver facadevinduer og -døre.

Både Velux og Dovista oplevede i 2022 vækst i milliardklassen, viser årsregnskabet for holdingselskabet VKR Holding.

Efter flere år med rekordoverskud på rekordoverskud stoppede rekordfesten på bundlinjen dog sidste år. Det skyldes særligt, at stemningen på de finansielle markeder vendte fra 2021 til 2022. 

Hvor VKR Holding i 2021 fik 2,4 milliarder kroner ud af sine investeringer, blev det i 2022 til et investeringstab på 2,1 milliarder kroner. Det betyder også, at hvor VKR Holding havde et overskud på 5 milliarder kroner i 2021, kryber overskuddet til 1,5 milliarder kroner i 2022.

For Velux, der er største enhed i koncernen, voksede omsætningen fra 19,5 milliarder kroner i 2021 til over 22 milliarder kroner i 2022. Lillebror Dovista voksede fra 6,3 milliarder kroner til 9,6 milliarder kroner.

Det er dog begrænset, hvor meget af væksten der drypper ned på bundlinjen til VKR Holdings overskud. Overskuddet på selve driften isoleret for finansielle poster steg fra 4,1 milliarder kroner til 4,3 milliarder kroner.

Vidner om solid forretningsmodel

Topchef i VKR Holding Mads Kann-Rasmussen, der er tredje generation i den fonds- og familieejede koncern, hæfter sig ved, at 2022 var præget af dårlige forhold for i byggevaresektoren.

”2022 var et turbulent år præget af den tragiske krig i Ukraine, energikrise og høj inflation, der påvirkede både forbrugere og virksomheder,” siger han i forbindelse med regnskabet.

”Det har naturligvis lagt en dæmper på forbrugertilliden, og som resultat har vi set en opbremsning i både nybyggeri og renoveringsprojekter. At vi formår at forbedre både toplinjen og driftsresultatet selv i svære tider som disse, er for mig et vidnesbyrd om, at vi har en solid og fremtidssikret forretningsmodel.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også