Affaldssektoren i oprør over nyt forslag til CO2-skat

Lovudkast lægger op til kun at lade affaldsenergianlæg få halvdelen af deres kommende CO2-afgift dækket ved at etablere CO2-fangst. ”En kæp i hjulet på den grønne omstilling,” mener brancheforening. 
Hos ARC undrer direktør Jacob H. Simonsen sig over forslaget i lyset af at regeringen med hans ord ”har sat politisk kapital ind på” at udbrede CO2-fangst i Danmark. | Foto: Jens Dresling
Hos ARC undrer direktør Jacob H. Simonsen sig over forslaget i lyset af at regeringen med hans ord ”har sat politisk kapital ind på” at udbrede CO2-fangst i Danmark. | Foto: Jens Dresling

Det møder stor kritik i den danske affaldsenergisektor, at regeringen med et nyt lovforslag lægger op til at lade affaldsforbrændinger betale CO2-afgift for drivhusgasser, som de indfanger og lagrer i undergrunden.

”Det er total absurd. Hvis man ikke udleder CO2, skal man selvfølgelig heller ikke betale afgift. Det er jo selve motoren i den fremtidige klimaindsats, vi taler om her,” siger Jacob H. Simonsen, direktør i Amager Ressourcercenter (ARC), til CleantechWatch.

I lighed med de øvrige af landets andre store affaldsselskaber har ARC planer at etablere CO2-fangst på sit forbrændingsanlæg frem mod 2030.

De planer kan imidlertid blive særdeles vanskelige at realisere, hvis forslaget skulle blive gennemført i sin nuværende form, lyder advarslen fra flere hjørner af sektoren.

”Så bliver det rigtig, rigtig svært, tangerende til det umulige. Det er skammeligt, ærgerligt og en lille smule uanstændigt, at Skatteministeriet laver så stor en bremse,” siger Bjarne Munk Jensen, adm. direktør i det aarhusianske affaldsselskab Kredsløb, til Politiken.

Hos det sjællandske affaldsselskab Argo, der tidligere i denne uge indledte en markedsdialog om fremtidig etableringen af CO2-fangstteknologi på sit forbrændingsanlæg, tager direktør Trine Holmberg sig også til hovedet over udspillet. 

”Det er jo helt uforståeligt, hvis man skal til at betale afgift af noget CO2, man ikke udleder. Vi har jo ikke lavet vores præcise business case endnu, men det er klart, at det her forringer business casen markant. Og dermed er det jo et væsentligt benspænd for vores projekt,” siger hun til CleantechWatch.

CleantechWatch har bedt skatteminister Jeppe Bruus (S) om et svar til kritikken og til at forholde sig til risikoen for, at lovforslaget skader mulighederne for at installere CO2-fangst og -lagring på de danske affaldsforbrændingsanlæg.

I et mailsvar svarer ministeren ikke på spørgsmålet, men kalder CO2-afgiften ”en helt central del” af arbejdet mod Danmarks klimamål. Han vil nu se på indsparkene fra branchen, lyder det.

”Høringsfristen for lovforslaget på industriens område er lige udløbet, og jeg ser meget frem til at dykke ned i de mange gode input, vi har fået til lovforslaget,” skriver Jeppe Bruus.

”En kæp hjulet i den grønne omstilling”

Kort fortalt lægger regeringen og Skatteministeriet op til, at fjernvarmeproducerende affaldsselskaber kun skal kunne spare halvdelen af den kommende CO2e-afgift på samlet 750 kr., hvis de etablerer af CO2-fangst og lagring.

Dermed skal de i praksis betale CO2-afgift, som om drivhusgasserne blev sendt ud i atmosfæren, selvom den i praksis bliver lagret i undergrunden.

Det er interesseorganisationerne Dansk Fjernvarme og Brancheforeningen Cirkulær, der har fået bekræftet fortolkningen i forbindelse med deres udarbejdelse af et fælles høringssvar til lovudkastet.

Til Politiken kalder Dansk Fjernvarmes områdechef modellen ”helt vanvittig”, mens Jens Bomann Christensen, direktør i Brancheforeningen Cirkulær, mener, at det kan bremse investeringerne i CO2-fangst hos affaldsselskaberne.

”Vi har ventet længe på at få såvel økonomiske som juridiske rammer på plads, så CO2-fangst på affaldsenergianlæg kan bidrage til at Danmark når 2030-målsætningen. Derfor har vi simpelthen ikke tid til, at Skatteministeriet på denne måde stikker en kæp hjulet i den grønne omstilling,” udtaler han på foreningens hjemmeside.

Hos ARC undrer direktør Jacob H. Simonsen sig over forslaget. Særligt i lyset af at regeringen med hans ord ”har sat politisk kapital ind på” at udbrede CO2-fangst i Danmark – blandt andet med milliardstøtteordninger og nye rammer, der skulle lette affaldsselskabernes muligheder for at deltage i de statslige udbud.

”Så kortslutter motoren, før man kommer i gang. Det er både bemærkelsesværdigt uklogt og underligt. Jeg forstår det næsten ikke,” siger han og understreger, at det bliver betydeligt sværere at installere CCS-teknologien på forbrændingsanlægget Amager Bakke, hvis lovudkastet bliver til virkelighed i sin nuværende form.

”Så kan vi med sikkerhed kun etablere CO2-fangst, hvis vi får statsstøtte, og den skal jo selvfølgelig så være tilsvarende højere. Vejen til CO2-fangst uden statsstøtte er altså blevet yderligere besværliggjort,” siger direktøren.

Lovudkastet bygger på en aftale fra 2022 om en CO2-afgift for industrien. Efter planen skal det endelige lovforslag fremsættes til Folketinget i april. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også