Miljøorganisation: Ny rapport om plastikforurening fejler

De løsninger, der er i rapporten, er ikke de nødvendige, mener organisationen.
Plastik hober sig op både på land og i vandet. | Foto: Josephine Buur Bach
Plastik hober sig op både på land og i vandet. | Foto: Josephine Buur Bach

Med en ny rapport undersøger Nordisk Råd mulighederne for en stopper for plastikforurening. Det er bare et løfte, rapporten ikke kan indfri.

Det mener den danske miljøorganisation Plastic Change i hvert fald.

Rapporten, Towads Ending Plastic Pollustion by 2040, gennemgår en række politiske indgreb, som kan være med til at det stigende problem med plastikforurening. 

”Rapporten er fyldt med løsninger, det er bare ikke de nødvendige løsninger. Den tager ikke højde for alle konsekvenserne i plastikkens livscyklus, når den både udelader de sundhedsmæssige konsekvenser ved kemikalierne i plastik og hensynet til menneskerettigheder. Det er yderst væsentligt at tænke ind i lovgivningen, fordi plastikforurening rammer skævt i verdens befolkning - og især rammer mennesker i det globale syd,” siger Anne Aittomaki, der er strategisk direktør i Plastic Change, i en pressemeddelelse.

Den nye rapport er netop blevet fremlagt på FN’s 78. generalforsamling i New York. FN-landene har vedtaget, at der skal laves bindende mål for at nedbringe mængden af plastikforurening. Traktaten skal vedtages inden 2024.

I rapporten indgår hovedsageligt analyser af, hvordan de politiske indgreb vil påvirke miljøet og klimaet frem mod 2040. Analyserne viser, at et loft på produktionen af ny plastik vil være blandt de mest effektive indgreb. 

Ifølge Plastic Change fejler den nye rapport dog. Organisationen mener, at selv de mest ambitiøse politiske indgreb, rapporten fremlægger, er utilstrækkelige og overstiger målet.

”Problemet er, at der er et uproportionalt stort fokus på genanvendelse og ny teknologi. Vi skal genanvende mere, men vi kan ikke sætte vores lid til usikre og uprøvede løsninger, når vi ved, at vi er nødt til at lukke for hanen,” siger Anne Aittomaki i meddelelsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også