ARC har ansøgt om EU-millioner til at blive CO2-neutral i 2025

ARC går efter EU-midler til sit fuldskala-anlæg til CO2-fangst på Amager Bakke, som man vurderer vil kunne fange cirka 500.000 ton CO2 årligt og gøre anlægget CO2-neutralt i 2025.
Foto: Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg
AF FREDERIK TIMM BENTSEN

Ved udgangen af oktober måned modtager EU's Innovationsfond en ansøgning fra ARC PÅ mellem 0,5 og 1 mia. til et fuldskala-anlæg til CO-fangst på Amager Bakke.

Hvis anlægget bliver en realitet, vil det fra 2025 kunne indfange 500.000 ton CO2 årligt fra Amager Bakkes udledning og dermed gøre forbrændingsanlægget CO2-neutralt.

Det skriver ARC i en pressemeddelelse.

En CO2-reduktion på 500.000 tons svarer til mere end to procent af Danmarks ambitiøse klimamålsætning frem mod 2030, fremgår det af meddelelsen.

"Et projekt, som det vi søger om, ligger fuldstændig i tråd med Københavns og resten af landets klima-ambitioner. Samtidig flugter CO-fangst med anbefalingerne fra både Paris-aftalen og FN's klimapanel. Derfor føler jeg mig sikker på, at vi med dette projekt har fat i den lange ende i forhold til den grønne omstilling regionalt, nationalt og internationalt," udtaler ARCs direktør Jacob H. Simonsen, og fortsætter:

"Det er derfor også glædeligt, at regeringen med sin nye grønne forskningspolitik målretter midler til mere forskning i CO-fangst. Vi har brug for en fokuseret forskningsindsats inden for området, men vi har også brug for regeringens opbakning til projektet".

For Københavns Kommune vil ARC's reduktion på 500.000 ton desuden betyde, at kommunen stort set kommer i mål med sin plan om at blive CO2-neutral i 2025.

"Vi har i København sat os det ambitiøse mål at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad. Hvis vi skal det, er vi nødt til at rykke nu for at nå det sidste stykke i mål. ARCs projekt med CO2-fangst har potentialet til at blive den teknologi, der får København i mål og som kan bane vejen for tilsvarende projekter i andre byer verden over og gøre en reel forskel i forhold til byernes CO2-udledning. Jeg er stolt af, at ARC er med til at gå foran med at udvikle banebrydende klimateknologi," siger Københavns overborgmester, Frank Jensen (S).

ARC tilføjer i meddelelsen, at EU-midlerne vil betyde, at 60 procent af udgifterne til etableringen og driften af anlægget de første ti år vil være finansieret.

Projektet forventes at kunne stå klar i 2025, hvis regeringen baner vejen med de fornødne rammevilkår.

ARC og skandinaviske kollegaer opfordrer til øget sats på CO2-fangst

ARC's Copenhagen CCS plant takes form with construction set for spring  

ARC's carbon capture-anlæg tager form: Byggeri kan starte til foråret  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også