CleantechWatch

Dansk-amerikansk investor ser store muligheder i vand

Cimbria Capital er ved at etablere danske APX10 på det amerikanske marked og forventer at investere i endnu fem-ti mindre danske virksomheder med fokus på digitalisering og teknologi.

Brian V. Iversen, managing partner og majoritetsejer i Cimbria Capital. | Foto: Cimbria Capital/PR

Da Brian V. Iversen sammen med sin daværende forretningspartner, Henrik Fogh Rasmussen, stiftede Cimbria Capital med adresse i Houston Texas i 2015, stod der ”vand” på første side af deres forretningsplan.

Og det har vist sig ikke at være helt skævt. For netop vand og vandteknologi i alle afskygninger er i dag Cimbria Capitals kerneområde,” siger Brian V. Iversen til CleantechWatch.

”Dengang vurderede vi, at vand og vandteknologi var et vækstområde, og vi forudså, at der her i USA og i resten af den vestlige verden langsomt ville blive en øget forståelse for, hvor vigtig vand er som ressource. Der ville være investeringsmuligheder i vand, som folk endnu ikke havde set, mente vi,” siger Brian V. Iversen.

Han kalder vand for en lidt mærkelig størrelse i USA.

”Det har været sådan for de fleste, at rent vand bare er noget, der er der. Men vandledninger og andre vand-infrastrukturer er generelt meget gamle. Vandbranchens problemstillinger er dermed blevet markant mere synlige de seneste år, og vi har nu en værdiansættelse på problemerne,” siger han.

I Nordamerika har Cimbria Capital partnerrelaterede investeringer i Fixed Earth Innovations, der tilbyder løsninger, der kan fjerne PFAS-stoffer i jord og vand, i vandselskabet Florida Drilling, i AMI Global med speciale i IoT (tingenes internet)-løsninger til pumper, i Slater Infrastructure, der er specialiseret i løsninger til vand og spildevand, samt i Micronic, ekspert i spildevandsrensning.

Og så er man i færd med at få Cimbria Capitals første direkte investering i Danmark etableret på det amerikanske marked.

I sommeren 2020 købte kapitalfonden softwarevirksomheden APX10 af Hedeselskabet, den daværende ejer. Virksomheden optimerer vandforsyningers investeringer i infrastruktur gennem avanceret analyse af den omfattende datamængde, der allerede eksisterer hos vand- og spildevandsforsyninger.

”APX10 var en dansk baseret startup etableret i 2019, som havde brug for kapital og netværk for at kunne vokse internationalt. Vi købte virksomheden i fællesskab med ledelsen, og planen var dengang, at APX10 skulle ud over Danmarks grænser, først ind i Skandinavien, så i det øvrige Nordeuropa og endeligt i USA,” siger Brian V. Iversen.

Planen er indtil videre gennemført som forventet med eksport til Nordeuropa, og APX10 har siden foråret 2022 været aktiv på det amerikanske marked.

”Vi er meget aktive som investor og er nok mere involveret i virksomhederne end mange andre i vores branche. For eksempel har jeg haft en meget tæt dialog og samarbejde med Ulrich (Ulrich Borup Hansen, adm. direktør i APX10 (red.)) om alt fra strategi og taktik til alt det rent praktiske ved at etablere sig her i USA,” siger Brian V. Iversen.

Nødvendigt med større armbevægelser

Han tilføjer, at en af årsagerne til, at Cimbria Capital var det aktive tilvalg som fremtidig ejer og investor, er det daglige arbejde i den amerikanske virkelighed.

”Vi har fuld forståelse for dansk kultur og virksomhedskultur. Og vi er American boots on the ground, hvilket gør det en del lettere for en dansk eller skandinavisk virksomhed at komme hertil. For det er ikke nemt at finde ud af, hvad man skal, hvad man skal bruge penge på, og hvor mange man skal bruge for at have en chance i det her enorme amerikanske marked,” siger han.

Brian V. Iversen fortæller, at han ser et stort potentiale i danske virksomheder og danske erhvervsledere, men at det er nødvendigt med større armbevægelser i USA, hvor man også skal være villig til at tale om sig selv, og hvad man kan tilbyde.

”Janteloven skal altså lægges på hylden. Ellers opdager det amerikanske marked ikke en dansk virksomhed.”

Hvor meget Cimbria Capital investerede i APX10 er fortroligt, men Brian V. Iversen fortæller, at han kommer med fem til 20 mio. dollar pr. investering.

Cimbria Capital har som de fleste været mærket af corona-nedlukningerne og har haft sat fondens aktiviteter på midlertidigt hold.

”Det har været svært at komme på et fly og møde nye virksomheder i Norden, men vi taler fortsat med flere danske og skandinaviske virksomheder om potentielle investeringer i nærmeste fremtid,” siger han, og tilføjer at det under corona har været en styrke for APX10 at være fysisk til stede i USA.

I Danmark satser Cimbria Capital stadig på at foretage fem-ti investeringer i mindre virksomheder med et stærkt fokus på digitalisering og teknologi i vandforsyningssektoren. Virksomheder, der kan og gerne vil opnå vækst både inden for og uden for landets grænser. Og helst også i USA.

”Her i USA står vi godt, fordi vi allerede er til stede. Og ud over at have erfaring som investor har vi en rådgivningsvirksomhed, Cimbria Consulting. Så hvis en dansk virksomhed ønsker at komme ind på det amerikanske marked, tilbyder vi også gerne en hjælpende hånd,” siger han.

Bragt til USA af fodbold

Brian V. Iversen var efter sin skoletid i Odense ved Forsvaret i tre år og spillede derudover en masse fodbold i OB og nåede at spille 25 landskampe for det danske ungdomslandshold i sine yngre år.

”Jeg ville gerne ud og rejse og brugte fodbolden til at få et scolarship på et amerikansk universitet. Det var ment som en etårs tur til USA, da jeg blev 23 år, men nu er jeg lige fyldt 45, så jeg har snart levet halvdelen af mit liv her i USA og har i dag både dansk og amerikansk statsborgerskab.”

Omkring 2008 mødte han lidt tilfældigt Henrik Fogh Rasmussen, der var flyttet til USA samtidig med ham selv og også havde en baggrund som reserveofficer i hæren. De blev venner og besluttede i 2015 at starte et nyt kapitel sammen ved at etablere Cimbria Capital.

Henrik Fogh Rasmussen valgte senere at søge andre professionelle udfordringer, og i dag er Brian V. Iversen managing partner og majoritetsejer, mens fonden har to amerikanske minoritetsejere.

”Det valg, Henrik og jeg dengang tog ved at satse på vandsektoren, var det rigtige. Vi er stadig ikke et stort selskab, men i forhold til vores størrelse er vi kendte i branchen. Og fordi vi var så tidligt ude, ser vi i dag de fleste vandrelaterede investeringsmuligheder i både USA og Europa. Vi har også de rigtige relationer til investeringsbanker i både USA og Europa og kan sådan set gebærde os som en større virksomhed, end vi er,” siger han.

Inden han etablerede Cimbria Capital arbejdede han i en længere periode som private equity investor inden for både grøn og konventionel energi i en større privat virksomhed i New York.

Her var han med til at investere i nærheden af to mia. dollar og sad i bestyrelsen i syv private energivirksomheder. Efter New York tilbragte han et par år som turn around-CEO for en mindre canadisk virksomhed.

Vi er små, men kendte i branchen

”Hvis Cimbria Capital havde valgt at fokusere på energi, havde vi været mere eller mindre usynlige. Men da vækstkapitalinvesteringer i vandbranchen er af nyere dato, får vi i dag opkald fra investorer og virksomheder, vi ikke regnede med at få, fordi vi på trods af vores størrelse bliver set og kan tale med industrien.”

Brian V. Iversen fortæller, at investorerne nu også er begyndt at komme på en ny måde. De ved måske stadig ikke så meget om at investere i vandbranchen. Men de er begyndt at interessere sig for alle de værktøjer, der findes i og omkring infrastruktur for vand.

”Det er alt fra vandboringerne, pumper og vandrensningssystemer til alt det digitale. Det gælder for eksempel IoT, big data og software, som kan hjælpe professionelle rådgivere og forsyningsmedarbejdere i vandbranchen til at tage de rigtige beslutninger, når der for eksempel skal investeres i nye vandledninger og infrastruktur for spildevand. Og her kommer APX10 ind i billedet som en af de mest interessante virksomheder inden for vandindustrien, hvis du spørger mig.”

”Vi er dygtige i Danmark”

Han trækker stadig på sin danske baggrund i sit arbejde, og han har lært at værdsætte Danmark mere efter at have været væk så længe.

”Ikke at jeg ikke også værdsætter USA , men det er meget interessant for mig at kigge tilbage og se, hvor dygtige vi er i Danmark til mange ting. Både samfundsstrukturmæssigt, men også teknisk i de brancher jeg har berøring med.”

Brian V. Iversen peger på, at vi i Danmark har et velstruktureret samfund med en lighed, man ikke finder ret mange steder i verden.

”Derfor har vi mulighed for at tænke langsigtet. Også når man taler klimaforandringer er Danmark bedre rustet end USA til at tackle de udfordringer, i og med at vi har et stærkere underliggende samfund,” siger han og tilføjer, at der er så meget uenighed i USA, at det er svært at træffe langsigtede beslutninger.

Cimbria Capital forvalter midler fra mere end 50 familiefonde og private investorer i Nordamerika og Europa og håber på sigt på at blive så store, at pensionskasser også vil vise interesse.

”Ikke mange gør nøjagtigt det, som vi gør – kommer med en vækstkapital på mellem fem og 20 mio. dollar. En masse selskaber investerer i små iværksættervirksomheder, og så er der nogle meget store, som kommer med tilsvarende store investeringer. Så vi sidder et sted med meget få aktive investorer,” siger Brian V. Iversen.

Investor: Markedstrends på vand og affald går den rigtige vej

Endnu en investor giver ”kæmpe rygstød” til APX10’s globale vækstdrømme

Dansk vandteknologivirksomhed sigter efter USA med amerikansk ejer i ryggen

Amerikansk investeringsselskab på jagt efter danske cleantech-opkøb

Mere fra CleantechWatch

Ny aftale sikrer både lavere elafgift og afdragsordning

Et bredt politisk flertal er blevet enige om en aftale, der skal hjælpe danskerne igennem en vinter præget af høje energipriser. Aftalen rummer blandt andet en sænkelse af elafgiften, afdragsordning og flere penge til udrulning af fjernvarme.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs