CleantechWatch

Husholdninger slår rekord i vandforbrug, mens erhvervets andel er "stabilt"

Mere hjemmearbejde har sidste år medført, at husholdninger har haft et rekordforbrug på 249 millioner kubikmeter vand. Erhverv står for 33 pct. af vandforbruget.

Foto: Mikkel Hørlyck

De danske hjem har i løbet af coronaåret 2020 stået for et rekordforbrug af vandværksvand, viser den seneste opgørelse fra Danmarks Statisitik.

Husholdningernes forbrug er steget med 6,4 pct. til 249 mio. kubikmeter vand i 2020. Det er det højest registrerede, siden der blev indført vandregnskab i 2010.

Ifølge statistikbanken skal årsagen højst sandsynlig findes i øget hjemmearbejde- og skole grundet coronanedlukning samt andre restriktioner.

Husholdningernes andel svarer til 67 pct. af det samlede forbrug af vandværksvand i 2020. Erhvervets andel er dermed reduceret med to procentpoint til 33 pct. sammenlignet med sidste år. Det betyder dog ikke, at erhvervets vandforbrug, der kaldes "stabilt", er faldet.

Tværtimod er forbruget steget med 2,2 pct., hvilket primært skyldes mindre nedbør end i løbet af rekordåret 2019, viser tal fra DMI.

Det er særligt gået ud over de vejrafhængige brancher landbruget og gartneri, der brugte knap 30 mio. kubikmeter mere vand end året før, en stigning på 10 pct.

Derudover kan statistikbanken påvise en tendens om, at virksomheder med stort forbrug af vand har en "betydelig egen indvinding", herunder særligt landbrug, skovbrug og fiskeri.

Her udgør egen indvinding 93 pct. af det samlede vandforbrug. For forsyningsselskaber samt industri udgør eget indvundet grundvand en "væsentlig andel" på over 80 pct., fremgår det af opgørelsen fra Danmarks Statistik.

Vandforbrug tilbage på normalt niveau efter tørkeperiode 

Carlsbergs vandgenvindingsanlæg kan halvere vandforbrug allerede næste år

Google afviser at oplyse vandforbruget på nyt datacenter: Må bruge 1,9 mia. liter årligt 

BA Technologies vinder udbud om 3.000 vandmålere i Aalborg 

Vandmangel i USA's største reservoir rammer forsyningen til flere delstater 

Mere fra CleantechWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs