CleantechWatch

Kommuner nøler ifølge minister med at beskytte drikkevand

Indsatsen for at beskytte drikkevandet går for langsomt ude i kommunerne, lyder kritikken fra miljøminister Lea Wermelin.

Der skal fart på kommunernes arbejde med at risikovurdere områder omkring drikkevandsboringer. Det mener miljøminister Lea Wermelin (S), der nu indkalder kommunerne til møde om sagen. | Foto: Jens Dresling

"Vores drikkevand skal være rent – nu og i fremtiden. Men det går alt for langsomt fremad med risikovurderingen, og selve indsatsen for at beskytte områderne i kommunerne er kun lige kommet i gang," siger miljøminister Lea Wermeling (S) i en pressemeddelelse.

Det handler om såkaldte boringsnære beskyttelsesområder (BNBO'er).

Det er områder omkring drikkevandsboringer, hvor der kan være øget risiko for forurening af sprøjtemidler fra eksempelvis landbruget.

Der findes 4855 af disse områder, som skal risikovurderes med henblik på en bedre beskyttelse af grundvandet.

Det vedtog et politisk flertal på Christiansborg i begyndelsen af 2019.

Men en fjerdedel af disse områder - 1028 - er endnu ikke blevet risikovurderet.

Hele 19 kommuner - svarende til hver femte af landets 98 kommuner - har ikke afsluttet en eneste risikovurdering, fremgår det af meddelelsen fra Miljøministeriet.

Det begynder at haste, pointerer Lea Wermelin.

"Vi har givet en frist, der hedder udgangen af 2022. Det er aftalt med et bredt flertal i Folketinget, og det står ved magt."

"Hvis kommunerne ikke når i mål med at beskytte de boringsnære beskyttelsesområder, er det en klar præmis, at vi politisk står klar med et generelt forbud," siger ministeren.

Meningen med risikovurderingen er, at man skal vurdere, om der kan laves en frivillig aftale med landmænd om at droppe sprøjtemidler eller omlægge deres drift.

Hvis ikke det er muligt at lave en frivillig aftale med landmændene, har kommunerne mulighed for at påbyde, at der ikke må sprøjtes.

I så fald skal landmændene have fuld erstatning.

Lea Wermelin vil nu indkalde Kommunernes Landsforening, Landbrug & Fødevarer og de to vandværksorganisationer Danva og Danske Vandværker til en drøftelse af sagen.

Forsvaret: Det vil tage over 50 år at rydde op efter PFAS-forurening 

Forskere kan nu fjerne pesticidrester fra vandet 

2021 kan blive rekordår for pesticidfund i drikkevand 

Mere fra CleantechWatch

Quantafuel udnævner ny CFO

Cleantech-virksomheden Quantafuel har sat navn på den mand, der fremover får titlen som CFO, og som skal være med til at tage virksomheden ind i næste fase af sin strategi.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs