Miljøchef om PFOS-forurening: Vanskelig og frygtelig situation

Esbjerg Kommune vil nu have undersøgt omfanget af forurening med det giftige stof PFOS ved lokal brandskole.
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Af Ritzau

Esbjerg Kommune ser med stor alvor på sagen om det giftige stof PFOS, der blev udledt med overskydende spildevand fra en lokal brandskole.

"Vi er alle enige om, at det er en beklagelig, vanskelig og frygtelig situation at være i. Det skal der ikke herske tvivl om."

"Vi kender ikke omfanget af den forurening, der er sket. Det er noget af det, vi nu skal have belyst," siger miljøchef Christina Egsvang Føns, Esbjerg Kommune.

Jyllands-Posten skriver lørdag, at udledningen af PFOS-holdigt spildevand skete over en årrække.

Det skete, selv om tilladelsen til at udlede overskydende spildevand udløb i 2007.

Falck, der dengang ejede brandskolen, har oplyst, at PFOS i brandskum blev udfaset fra 2002 og stoppede fuldstændigt i 2009.

Så hvordan kunne der blive udledt overskydende spildevand med et indhold af PFOS, hvis der ikke længere blev anvendt PFOS i brandslukningsskum?

"En af teorierne er, at når man opsamler brandskum på brandskolens øvelsesområde og leder det til spildevandsanlægget, så kan PFOS fra den eksisterende forurening, trænge ind og komme med i spildevandet."

"Så der behøver ikke være tale om, at der er udledt ny PFOS fra 2007, men det kan være PFOS fra den eksisterende forurening, som er blevet recirkuleret," siger Christina Egsvang Føns.

Det er ifølge miljøchefen et lyspunkt, at der ikke indvindes drikkevand i området.

Der har ifølge Christina Egsvang Føns heller ikke været græssende kvæg, der har kunnet optaget stoffet gennem vand og græs, sådan som det skete med kogræsserlauget i Korsør.

Her viste det sig efterfølgende, at en stor del af de 187 medlemmer af foreningen har forhøjede værdier af PFOS i blodet.

I Esbjerg skal omfanget af forureningen ved brandskolen nu undersøges nærmere.

Forvaltningen skal give politikerne i plan- og miljøudvalget en redegørelse om sagen til førstkommende udvalgsmøde.

"Det er en sag, vi tager meget alvorligt. Vi ved jo, at der er en forurening. Der er bare nogle data, vi mangler, før vi kan handle."

"Vi skal kende omfanget og udbredelsen af forureningen, før vi kan sige, hvad der skal gøres. Det har vi nu en dialog om sammen med den tidligere og nuværende ejer af skolen samt regionen," siger Christina Egsvang Føns.

Vandchef savner muligheden for at rykke hurtigt på akutte problemstillinger

Underskudsramt cleantech-selskab vil skabe forretning på PFAS-forurenet spildevand 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også