Danva: Pillerester i spildevandet skader den danske natur

Medicinrester fra p-piller og antibiotika skader dyr og miljø, viser ny rapport fra Danva.
Hormonforstyrrende stoffer fra p-piller kan påvirke fisk, hvis spildevandet ikke bliver renset ordentligt. Det advarer brancheorganisationen Danva om. | Foto: Rich Pedroncelli/Ritzau Scanpix
Hormonforstyrrende stoffer fra p-piller kan påvirke fisk, hvis spildevandet ikke bliver renset ordentligt. Det advarer brancheorganisationen Danva om. | Foto: Rich Pedroncelli/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Medicinrester fra antibiotika, p-piller eller antidepressive midler i spildevandet skader naturen og livet i den.

Det viser en ny rapport, skriver JydskeVestkysten.

Rapporten kommer fra Danva, brancheorganisationen for vandselskaber, samt fra rådgivningsvirksomheden Cowi.

Henrik Rasmus Andersen, professor på Danmarks Tekniske Universitet, konstaterer, at vi i Danmark har koncentreret os om at rense spildevandet fra sygehuse.

"Men problemet er, at de fleste patienter tager medicinen derhjemme. Dermed stammer kun omkring fire til seks procent af udledningen af medicinrester i spildevand fra hospitalerne, siger han til mediet," siger han.

Det skader i sidste ende naturen og dyrene i den, fremgår det af rapporten.

Eksempelvis kan hormonforstyrrende stoffer fra p-piller påvirke hanfisk. De kan skifte køns-karakteristika og dermed få påvirket deres evne til reproduktion, skriver JydskeVestkysten.

Danva mener, der bør laves en liste over lægemidler, som myndighederne bør holde øje med. Det skal sikre, at de sørger for at få renset for medicinresterne.

Vandselskaberne frygter, det kan ende med at blive et spørgsmål om prioritering i de enkelte kommuner. Det kan føre til, at nogle vil rense vandet for medicinrester, mens andre ikke vil gøre det.

Miljøminister Lea Wermelin skriver til JydskeVestkysten, at regeringen først og fremmest arbejder på at få mere viden på området:

"Vi er ved at forberede en ny strategi for at begrænse miljøfarlige stoffer i vandmiljøet. Både i Danmark og i EU er der enighed om, at der skal måles for medicinrester i overfladevand," skriver ministeren og fortsætter:

"Så vi på den baggrund vurderer behovet for centralt fastsatte grænseværdier og indsatser."

Rapport om medicinrester peger pilen mod de aarhusianske husholdninger 

Aquagreen vil installere pyrolyse på ti danske renseanlæg inden sommeren 2022 

Alumichem klar til salg af renseteknologi til resistente bakterier efter årelang udvikling 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også