CleantechWatch

Danva: Pillerester i spildevandet skader den danske natur

Medicinrester fra p-piller og antibiotika skader dyr og miljø, viser ny rapport fra Danva.

Hormonforstyrrende stoffer fra p-piller kan påvirke fisk, hvis spildevandet ikke bliver renset ordentligt. Det advarer brancheorganisationen Danva om. | Foto: Rich Pedroncelli/Ritzau Scanpix

Medicinrester fra antibiotika, p-piller eller antidepressive midler i spildevandet skader naturen og livet i den.

Det viser en ny rapport, skriver JydskeVestkysten.

Rapporten kommer fra Danva, brancheorganisationen for vandselskaber, samt fra rådgivningsvirksomheden Cowi.

Henrik Rasmus Andersen, professor på Danmarks Tekniske Universitet, konstaterer, at vi i Danmark har koncentreret os om at rense spildevandet fra sygehuse.

"Men problemet er, at de fleste patienter tager medicinen derhjemme. Dermed stammer kun omkring fire til seks procent af udledningen af medicinrester i spildevand fra hospitalerne, siger han til mediet," siger han.

Det skader i sidste ende naturen og dyrene i den, fremgår det af rapporten.

Eksempelvis kan hormonforstyrrende stoffer fra p-piller påvirke hanfisk. De kan skifte køns-karakteristika og dermed få påvirket deres evne til reproduktion, skriver JydskeVestkysten.

Danva mener, der bør laves en liste over lægemidler, som myndighederne bør holde øje med. Det skal sikre, at de sørger for at få renset for medicinresterne.

Vandselskaberne frygter, det kan ende med at blive et spørgsmål om prioritering i de enkelte kommuner. Det kan føre til, at nogle vil rense vandet for medicinrester, mens andre ikke vil gøre det.

Miljøminister Lea Wermelin skriver til JydskeVestkysten, at regeringen først og fremmest arbejder på at få mere viden på området:

"Vi er ved at forberede en ny strategi for at begrænse miljøfarlige stoffer i vandmiljøet. Både i Danmark og i EU er der enighed om, at der skal måles for medicinrester i overfladevand," skriver ministeren og fortsætter:

"Så vi på den baggrund vurderer behovet for centralt fastsatte grænseværdier og indsatser."

Rapport om medicinrester peger pilen mod de aarhusianske husholdninger 

Aquagreen vil installere pyrolyse på ti danske renseanlæg inden sommeren 2022 

Alumichem klar til salg af renseteknologi til resistente bakterier efter årelang udvikling 

Mere fra CleantechWatch

Jysk kommune når affaldsmålsætning otte år før tid

Et år efter at den nye affaldsordning trådte i kraft i Hedensted Kommune, har borgerne reduceret mængden af restaffald fra 713 ton til 307 ton pr. måned. Alligevel mener borgere, at der er plads til forbedringer, viser evaluering.

Vandværker på Nordfalster slår ledningerne sammen

To fusioner er på vej på Nordfalster: Alstrup-Guldborg Vandværk ønsker at gå sammen med Lundby og Omegns Vandværk. Desuden indstiller Sundby Vandværks bestyrelse at nedlægge vandværket og blive en del af Nyskole Vandværk.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs