CleantechWatch

Spildevand skal testes for corona i 30 dage på Bornholm

Bornholms Energi og Forsyning skal sammen med regionskommunen og virksomheden Eurofins kortlægge, hvor god en metode spildevandsovervågning er til smitteopsporing.

Foto: Bornholm Energi og Forsyning/PR

Tirsdag er et overvågningsprojekt af coronavirus i spildevand startet på Bornholm.

Det skriver Statens Serum Institut (SSI) i en pressemeddelelse.

Idéen bag spildevandsovervågning er, at man kan få information om smitte i en større befolkningsgruppe, uden at folk bliver testet, lyder det fra SSI.

"Vi glæder os til at komme i gang med projektet. Det er spændende at få undersøgt om – og hvordan - analyser af spildevand kan bruges aktivt i overvågningen af covid-19-epidemien," siger afsnitsleder Steen Ethelberg fra Statens Serum Institut i pressemeddelelsen.

Målet med projektet er at undersøge, hvor god en metode spildevandsovervågning er.

Hvis der eksempelvis sker en stigning i smitten på Bornholm, skal det undersøges, om det kunne ses inden i spildevandet.

For da coronavirus findes i afføringen hos en del af de smittede personer, kan man potentielt opdage virusset, før symptomer opstår. Derved kan man få et forspring inden et smitteudbrud.

Forsøg med overvågning af spildevand var en del af genåbningsaftalen for Bornholm i slutningen af februar.

Det kommer til at vare i 30 dage frem. Projektet sker i samarbejde med Bornholms Kommune, Bornholms Energi og Forsyning og virksomheden Eurofins.

Bornholms Energi og Forsyning skal stå for at udtage daglige spildevandsprøver, der derefter analyseres hos Eurofins.

SSI vil efterfølgende undersøge prøverne for virusvarianter samt sammenligne resultaterne med pcr-test og hurtigtest taget i befolkningen.

I et notat fra SSI i midten af februar lød det, at "et etableret og velfungerende spildevandsovervågningssystem potentielt kan bruges i kommende pandemier til tidlig påvisning af nye sygdomsfremkaldende mikroorganismer i Danmark".

Dermed vil man potentielt kunne lave effektive, inddæmmende tiltag tidligere, lyder det.

I USA bruges overvågning af spildevand blandt andet på universitetskollegier. SSI forestiller sig i notatet, at det på sigt kan bruges på eksempelvis plejehjem og skoler i Danmark.

Desuden kaldes spildevandsovervågning for "omkostningseffektivt".

Regeringen afgrænser første målinger efter coronavirus i spildevand til Bornholm 

Spildevand skal testes for coronavirus på Bornholm

Danva: Vandsektoren er klar til coronatest af spildevand 

Mere fra CleantechWatch

Her er ugens bedste historier på CleantechWatch

Frasalg af aktier som følge af en høj arveafgift, et forslag til en ny emballagelov fra EU og flere vandfolk til rådgivningsbranchen er blandt andet nogle af de ting, der har været på tapetet i ugens løb.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs