Google afviser at oplyse vandforbruget på nyt datacenter: Må bruge 1,9 mia. liter årligt

Da Google tilbage i december åbnede dørene op for sit nye datacenter i Fredericia, åbnede det lokale vandselskab Trefor Vand samtidig for vandhanerne til nedkølíng af den amerikanske techgigants computerservere. Og kaster man et blik på datacentrets kommunale miljøgodkendelse, kan der potentielt være tale om rigtig store mængder rent grundvand, som Google har lagt beslag på.
Af en VVM-rapport bag Googles byggeri fra 2016 fremgår det således, at vandforbruget på datacentret "skønnes til at være ca. 60 liter pr. sekund ved drift". Omregnet svarer det til et årsforbrug på næsten 1,9 mia. liter, eller hvad 23.880 gennemsnitlige husstande forbruger af vand i løbet af et år ifølge en opgørelse fra brancheforeningen Danva.
Samtidig svarer det til 2,9 pct. af, hvad den samlede industri i Danmark forbrugte af vand i 2019 ifølge tal fra Danmarks Statistik.
Af rapporten fremgår det samtidig, at dette "er det maksimale forventede forbrug", og spørger man Google selv, svarer det langt fra til, hvad datacentret i Fredericia reelt kommer til at forbrug af grundvand.
"Som de fleste datacentre bruger Googles i Fredericia vand til driften. Når det er sagt, er der en markant forskel mellem den tilladte mængde vand og den faktiske mængde, som bruges i datacentret, hvilket er betydeligt mindre," skriver Arni Jonsson, chef for datacentret i Fredericia, i en mail til CleantechWatch.
CleantechWatch har flere gange forsøgt at få svar fra Google på, hvad det reelle vandforbrug for datacentret da er. Det afviser Google gennem sin presseansvarlige i Danmark at oplyse.
Arni Jonsson skriver i mailen, at Google har "indgået et samarbejde med Trefor om vandforsyningen", og at man "arbejder tæt sammen med dem for at sikre bæredygtighed og genbrug".
"Datacentret bruger desuden vandet adskillige gange for at sikre optimal udnyttelse," oplyser Arni Jonsson.
I Finland bruger de havvand
Googles datacenter i Fredericia er det hidtil største af sin slags i Danmark, og det trejde datacenter etableret af en amerikansk techgigant på dansk jord, efter Facebook slog sig ned i Odense i 2019 og Apple i Viborg i 2020.
Det bliver samtidig Googles andet datacenter i Skandinavien, efter techgiganten i 2010 etablerede et center i Finland i byen Esbo ved Helsinki. Her har Google løst behovet for nedkøling af servere ved blandt andet at udnytte havvand fra Den Finske Bugt, hvormed man begrænser brugen af grundvand til nedkøling.
Ved hjælp af eksisterende tunneler, der er forbundet til anlægget, bringer Google koldt havvand ind og kører det gennem varmevekslere for at sprede varmen fra serverne. Derefter blandes det varme vand med koldt vand, så det lander på nogenlunde samme temperatur som det vand, det returneres til.
I forbindelse med offentliggørelsen af Googles køb af grunden i Fredericia i 2017 luftede den daværende adm. direktør i Trefors ejer Ewii, Knud Steen Larsen, muligheden for at en lignende model kunne anvendes i Fredericia-centret med vand fra Lillebælt.
"Det er en af de løsninger, vi har set på sammen med folkene bag projektet. Der skal bruges så store mængder vand, at der vil være fornuft i, at det ikke er drikkevand," sagde han dengang til Fyens Stiftstidende.
Google afviser over for CleantechWatch, at det er en løsning, man i øjeblikket har på tegnebrættet, men Arni Jonsson skriver i mailen, at Google "er i god dialog med kommunen om at erstatte grundvand med spildevand fra det lokale rensningsanlæg."
Trefor: Google "meget opmærksomme" på vandforbruget
CleantechWatch har også spurgt Ewii, der er selskabet bag Trefor Vand, til omfanget af Googles vandforbrug.
Ewii henviser til, at man som en del af samarbejdet med Google har underskrevet en fortrolighedserklæering, der betyder, at man ikke kan udtale sig om datacentrets "forbrug eller forventede forbrug" af vand. Heller ikke spørgsmålet om muligheden for brug af havvand til nedkøling ønsker man i Ewii at kommentere.
Hos Trefor siger direktør for infrastruktur Charles Nielsen, at Google "er meget opmærksomme" på at finde løsnigner inden for sit vandforbrug.
Han påpeger, at når det kommer til brug af vand af en anden kvalitet end drikkevand – såkaldt sekundavand – til industriformål, kræver det et seperat rørsystem, så vandet ikke føres gennem de samme rør som grundvandet.
Og i dag skal det være den enkelte virksomhed, "der skal kunne se en idé i at vælge sådanne løsninger, fordi man ønsker at være en bæredygtig virksomhed", som han siger.
Har Google tilkendegivet, at de har konkrete overvejelser om at investere i et ekstra rørsystem til sekundavand?
"Det kan jeg ikke svare dig på."
Kan du svare på, om I har været i kontakt med Google om muligheden for brug af sekundavand?
"Nej, det må jeg ikke svare på."
Google åbner CO2-neutralt datacenter i Danmark
Microsoft etablerer datacentre på 100 pct. grøn energi i Danmark
Relaterede artikler:
Google åbner CO2-neutralt datacenter i Danmark
For abonnenter