Debat: Vi detailstyrer ingen vandselskaber

Den økonomiske regulering af vandselskaberne er kompleks, men der bliver stillet meget enkle krav til selskaberne. Kompleksiteten er nødvendig, fordi den gør, at reguleringen virker efter hensigten – og hverken vandselskaber, kunder eller myndigheder kan være tjent med andet.
Direktør i Aarhus Vand, Lars Schrøder, kritiserede her i CleantechWatch for nylig Forsyningssekretariatet, der er en del af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, for at detailstyre vandselskaberne i Danmark.
For at forstå reguleringen må vi begynde hos kunderne – forbrugere såvel som virksomheder. Alle har behov for rent drikkevand og håndtering af spildevand. Det leveres af vandselskaber, som er naturlige monopoler, og den kombination kræver regulering, så pris og kvalitet ikke går fløjten.
Aarhus' vandchef: Myndighedernes regnemodeller er udtryk for detailstyring
I over ti år har vi reguleret vandselskaberne. Vi har fastsat individuelle økonomiske krav til alle større selskaber med det formål at fremme deres effektivitet, så kunderne ikke skal betale mere end nødvendigt for vandet. Det har ikke forhindret selskaberne i at investere i drift og anlæg.
Tværtimod er investeringerne øget med over 1 mia. kr. i perioden. Og erfaringerne viser blandt andet, at vandkvaliteten ikke svækkes, når der reguleres, snarere omvendt.
Derfor skal kravene være retvisende. Som myndighed har vi ikke interesse i andet. Når kravene er retvisende, vil kunderne hverken betale for meget eller for lidt for deres vand.
For at vi kan løse den opgave, er vi nødt til at tage højde for mange forskellige forhold for hvert enkelt selskab og bruge ganske komplekse modeller. Vi benytter videnskabelige metoder samt data fra selskaberne selv og fra Danmarks Statistik. Og vi justerer løbende vores modeller i takt med, at vi opnår ny viden – helt i tråd med de brede politiske aftaler, der er indgået på området.
De avancerede modeller, som ligger bag vores krav, har dog intet med detailstyring af selskaberne at gøre. Kravene sætter økonomiske rammer, men vi blander os slet ikke i driften i øvrigt, og vi udfordrer ikke Lars Schrøder eller andre i deres måde at drive vandselskaberne på.
Så det er op til vandselskabernes egne ledelser at træffe de rigtige beslutninger, så deres selskab – om ikke allerede, da fremadrettet - vil fremstå stærkt og effektivt.
Vandselskabernes gæld fortsætter med at vokse
Konkurrencerådet: Krav til forsyningsmonopoler bør skærpes
Vandselskaber kan effektiviseres for 3,9 mia. kr.
Fire nye tiltag skal indfri milliardpotentiale i vandsektoren
Relaterede artikler:
Vandselskabernes gæld fortsætter med at vokse
For abonnenter