CleantechWatch

To ud af tre prøver af det danske grundvand er forurenet med pesticider

Andelen af grundvandsprøver med rester af pesticider er fordoblet på kun ét år, viser ny opgørelse fra Geus. Stigningen skyldes, at der nu måles efter flere typer. Ikke desto mindre er de nye tal "dybt foruroligende," vurderer Danva over for Ingeniøren.

Foto: Claus Bonnerup

Geus har fundet pesticider i 63 pct. af de 549 grundvandsprøver, forskningsinstitutionen analyserede sidste år, og andelen overskrider for mere end hver fjerde prøve grænseværdien på 0,1 mikrogram per liter. Det skriver Ingeniøren med henvisning til en ny opgørelse, som Geus i sidste uge orienterede om op til offentliggørelsen af første udkast til miljøovervågningsrapporten Novana.

Til sammenligning blev der i 2017 målt pesticider i 33 pct. omkring af boringer i overvågningen, ligesom grænseværdierne kun var overskredet i en ud af ti målinger. Forskellen skyldes først og fremmest, at overvågningsprogrammet er blevet udvidet til omfatte flere pesticider.

Snarere end at grundvandet er blevet mere forurenet, vurderer Geus-statsgeolog Claus Kjøller over for Ingeniøren, at de tidligere opgørelser "ikke har været retvisende." Ikke desto mindre peger den nye opgørelse på, at grundvandets tilstand er endnu værre end i vandværkernes boringer, hvor en undersøgelse i foråret viste pesticidrester i fire ud af ti boringer.

Dansk Vand- og Spildevandsforening (Danva) beskriver over for Ingeniøren de nye målinger som "dybt foruroligende". Fund af pesticider får i forvejen mange boringer til at lukke, og fordi mange vandværker afhænger af enkelte boringer, kan det blive vanskeligere at hente rent vand til borgerne fra undergrunden. Mens rensning er en mulighed, er det i Danvas optik den forkerte vej at gå.

Drastisk fald i antallet af vandværker: Mere end 200 forsvundet på fem år

Vandværk lukker efter 50 år: Fremover må de lokale samles om at plukke ukrudt

Danske vandselskabers gæld er vokset eksplosivt de sidste ti år 

Mere fra CleantechWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs