CleantechWatch

Grundvandet er steget en meter på 30 år og volder problemer for mange

Borgere i en række kommuner har problemer med stigende grundvand, viser en undersøgelse. Men reglerne forhindrer kommuner og vandselskaber i at hjælpe.

Foto: Magnus Holm/Politiken/Ritzau Scanpix

Der er ifølge Jyllands-Posten tirsdag ikke tilfældigt, at borgere i byer som Vejle, Herning, Holstebro og Silkeborg i disse dage kæmper med alt for meget vand i kældre, haver og på marker.

Hvert år stiger grundvandet i Danmark i gennemsnit med tre centimeter – og siden 1988 med i alt en meter. Således står grundvandet i dag i gennemsnit ca. 1,5 meter under jordoverfladen mod tidligere 2,5 meter, konstaterer vandselskabernes forening, Danva, i et internt notat.

Årsagen er, at det regner mere og mere, og at vi forbruger mindre og mindre vand. Samtidig bliver situationen yderligere forværret, når kommunerne renoverer de gamle, utætte kloakker, der hidtil har fungeret som et slags drænrør. Dermed kan vandet ikke komme væk.

En undersøgelse fra kommunernes nyhedsbrev Momentum, der offentliggøres tirsdag, viser, at borgerne i godt hver tredje af de 63 kommuner, der har svaret, allerede i dag "hyppigt eller meget hyppigt" kæmper med stigende grundvand.

"Stigende grundvand er et meget stort problem på linje med det stigende havvand og problemerne med at få ledt stadig mere vand væk efter kraftige regnskyl," siger Jacob Bjerregaard (S), borgmester i Fredericia og formand for Miljø- og Forsyningsudvalget i kommunernes forening, KL.

Han opfordrer sammen med Danva Folketinget til at ændre lovgivningen, så problemet kan afhjælpes.

Hos Danva ønsker man at lægge nye drænrør, når man skifter gamle kloakrør. Men det må man ikke i dag. Og det er et problem, mener direktør Carl-Emil Larsen.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Jyllands-Posten.)

Se listen: Her er det dyrest og billigst at komme af med spildevand

Ung virksomhed vil udbrede anlæg til rent drikkevand 

Mere fra CleantechWatch

Københavns klimamål på vej op i den blå luft

Efter glippet udbudsdeltagelse kræver det ”mirakler” at få CO2-fangst i storskala i 2025, konstaterer ARC. Borgmester erkender, at det ser svært ud for hovedstaden at leve op til sit klimamål uden, og vil have regeringen til at ændre på reglerne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs