CleantechWatch

Bjerringbros spildevand gøres varmeklar til vinteren ved Gudenåen

Samarbejdet mellem renseanlægget i Bjerringbro og Energicentralen betyder, at alle boringerne ved Gudenåen, der blev etableret med Grundfos, kommer i brug.

Med det samarbejde kommer Energicentralens varmepumper på overarbejde. | Foto: Martin Lehmann/Politiken/Ritzau Scanpix

Et nyt samarbejde mellem Bjerringbro renseanlæg og Gudenådalens Energiselskab betyder, at varmen fra spildevand bliver udnyttet til fulde.

Det siger formanden for Gudenådalens Energiselskab, en fusion af det tidligere Bjerringbro Varmeværk og Ulstrup Kraftvarmeværk, Preben Sørensen til Midtjyllands Avis.

Ved etableringen af Energicentralen Bjerringbro udførte Gudenådalens Energiselskab nemlig seks boringer ved Gudenåen i samarbejde med Grundfos. Planen var at opbevare overskydende varme.

"Vi bruger imidlertid kun to af boringerne, og med mulighed for at bruge de sidste fire til varmelager, arbejder vi på at kunne trække varmen ud af vandet fra renseanlægget, og gemme det i en boring om sommeren og bruge det om vinteren. Nøjagtigt samme proces som med overskudsvarmen fra Grundfos, som bruges gennem Energicentralen," siger Preben Sørensen til Midtjyllands Avis.

Gudenådalens Energiselskab venter dog på, at en varmeledning fra Bjerringbro til Ulstrup færdiggøres. Når den er klar i midten af december, kan det nye spildevands-samarbejde indledes.

DI's milliardplan vækker glæde i cleantech-branchen: Et "vigtigt skridt" for omstillingen

Erhvervslivets klimaplan kan skabe 120.000 job

Mere fra CleantechWatch

Klumme: Slut med kejserens nye klimaklæder

På COP26 i Glasgow har virksomheder og verdensledere forsøgt at finde løsninger på den globale klimakrise. Alle er enige om, at ambitionerne skal øges. Alligevel ser vi stadig virksomheder på stribe annoncere CO2-neutrale målsætninger, som klinger hult, skriver Thomas Schrøder, der er direktør i Schneider Electric, i denne klumme.

Verdo bliver et andelsselskab

Ændringen vil ikke betyde noget for den daglige drift, men det vil give forbrugerne øget indflydelse på Verdo og øge demokratiseringen, siger selskabet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs