Udsættelse: Vandsektorloven bliver først fremsat til oktober

Forsyningsministeren har efter et møde torsdag med forligskredsen besluttet af udskyde fremsættelsen af en ny vandlov fra april til oktober. Brancheorganisationen Danva er lettet. (Opdateret)
Danva forventer, at der snarest vil blive nedsat en arbejdsgruppe, hvor også vandselskabernes ejere bliver indraget. | Foto: Fors
Danva forventer, at der snarest vil blive nedsat en arbejdsgruppe, hvor også vandselskabernes ejere bliver indraget. | Foto: Fors

På et møde i forligskredsen om vandsektorloven har forligspartierne besluttet at udsætte fremsættelsen af den kommende revision i Folketinget til oktober 2023.

Det oplyser brancheorganisationen Danva på sin hjemmeside.

Efter planen skulle klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) have fremsat lovforslaget 19. april. 

I en mail til CleantechWatch bekræfter Klima- Energi- og Forsyningsministeriet udsættelse af lovforslaget. 

”Fremsættelsen af lovforslaget om justeret økonomisk regulering af vandsektoren er udskudt til et senere tidspunkt. Der er indgået to politiske aftaler for vandsektoren i 2018 og 2020, hvor partierne er enige om at give selskaberne fleksible indtægtsrammer, og at selskaberne i højere grad bør optage lån i stedet for opkræve direkte fra forbrugerne. Udskydelsen skyldes, at der er brug for mere tid til politiske drøftelser af, hvordan der findes de rette balancer mellem selskabernes behov for investeringer og den pris, forbrugerne betaler for deres vand,” lyder det i svaret fra ministeriet.

Lovforslaget blev sendt i høring 29. juni 2022, og ifølge Danvas direktør Carl-Emil Larsen har forventningerne til produktivitetsudvikling i sektoren i det foreliggende lovforslag været urealistisk høje ”eller måske helt uden for skiven,” skriver han på Danvas hjemmeside.

Derfor er direktøren lettet over, at Lars Aagaard har besluttet at udskyde fremsættelsen af lovforslaget om revision af den økonomiske regulering af vandsektoren. 

”Der bliver dermed mere tid til at bearbejde lovforslaget, som i sin nuværende udgave hæmmer vandselskabernes muligheder for at investere i kritiske samfundsopgaver med drikkevand, spildevand og klimatilpasning,” siger Carl-Emil Larsen.

Danva forventer, at der snarest vil blive nedsat en arbejdsgruppe, hvor også vandselskabernes ejere vil blive inddraget, der ”hurtigst muligt og senest op mod sommeren skal fremtrylle en løsning, der kan opnås enighed omkring.” 

CleantechWatch har torsdag forgæves forsøgt at få en kommentar fra klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard. 

(Opdateret d. 31-03 med svar fra ministeriet)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også