CleantechWatch

Organisationer ønsker ekspertråds hjælp til mangel på arbejdskraft

32 organisationer går sammen om opråb til kommende regering. Der skal skaffes flere hænder straks, lyder det.

Foto: Jens Dresling

Der mangler arbejdskraft, og det skal der gøres noget ved omgående.

Sådan lyder opråbet fra en alliance af 32 organisationer, som repræsenterer forskellige dele af arbejdsmarkedet.

Hovedbudskabet fra dem er, at en kommende regering som en af sine første opgaver bør løse problemet med mangel på hænder.

Det oplyser tænketanken DEA, som er blandt initiativtagerne. Med i opråbet er også blandt andet 3F, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Dansk Metal, Bupl og Dansk Industri.

De 32 organisationer er en blanding af arbejdsgiver- og medarbejderorganisationer og repræsenterer altså arbejdsmarkedet bredt.

De drømmer også om at få nedsat et uafhængigt kompetenceråd.

Det skal danne et vidensgrundlag for udviklingen af arbejdsmarkedet på længere sigt.

Mangel på arbejdskraft har nemlig været et stort diskussionsemne de senere år, hvor beskæftigelsen er vokset måned for måned og har støvsuget Danmark for ledige hænder. Det var også et centralt emne i den netop overståede valgkamp.

Organisationerne mener, at et kompetenceråd skal bestå af eksperter inden for uddannelse, arbejdsmarked og beskæftigelse og bygges op efter samme model som De Økonomiske Råd - også kendt som de økonomiske vismænd.

Medlemmerne af De Økonomiske Råd er repræsentanter for arbejdsmarkedets parter, Danmarks Nationalbank, regering og interesseorganisationer.

Formandskabet består af fire uafhængige økonomer.

Nanna Højlund, der er næstformand i FH, forklarer, at problemet med fremtidens mangel på arbejdskraft er, at det ikke er hvilke som helst kompetencer, der er brug for.

”Vi har brug for nogle meget specifikke kompetencer. Vi skal vende diskussionen om og diskutere kompetencerne. Det skal man bruge sådan et råd til,” lyder det.

Uddannelses- og integrationschef i Danmarks Arbejdsgiverforening Jannik Bay påpeger, at det er ”helt centralt” at få de rette kompetencer til arbejdsmarkedet i fremtiden, siger han.

”Det er, fordi der er behov for at finde løsninger, og for at finde dem, så vi kan få de rette kompetencer, er der brug for et uafhængigt og analytisk vidensgrundlag,” siger han.

Der kan dog ikke siges at være helt fælles front i alliancen.

Det gælder blandt andet Dansk Industri og FH, som er uenige, når det kommer til spørgsmålet om beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft.

”Det gode ved det her råd er, at vi skal forholde os til kompetencerne på arbejdsmarkedet, og det er vi jo sjældent uenige om.”

”Vi kan jo sagtens have en diskussion om kompetencerne, selv om der er nogle andre strukturelle ting, vi er uenige om,” siger Nanna Højlund.

Verdo: Der er ingen arbejdskraft at hente i udlandet

City Container om vækstrejse: Markedet kalder på arbejdskraft

Erhvervsorganisationer ser tilbage på ”skuffende” og ”ærgerlig” valgkamp

Mere fra CleantechWatch

Her er ugens bedste historier på CleantechWatch

Frasalg af aktier som følge af en høj arveafgift, et forslag til en ny emballagelov fra EU og flere vandfolk til rådgivningsbranchen er blandt andet nogle af de ting, der har været på tapetet i ugens løb.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs