Landbrugsforhandlinger flytter over til regeringens kassemester

Finansminister Nicolai Wammen (S) er trådt ind i forhandlingerne om en klimaaftale for landbruget.
Det bliver nu finansminister Nicolai Wammen, der skal stå i spidsen for forhandlinger om klimaet i landbruget. | Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Det bliver nu finansminister Nicolai Wammen, der skal stå i spidsen for forhandlinger om klimaet i landbruget. | Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Et politisk smertensbarn har fået nyt hjem i den her uge. Forhandlingerne om en klimaaftale for landbruget foregår i denne uge i Finansministeriet hos finansminister Nicolai Wammen (S). Det oplyser flere partier, der deltager i forhandlingerne, og det bekræfter Finansministeriet.

Arbejdet med at få en klimaaftale for landbruget har stået på over flere måneder nu. Processen har budt på over 60 møder mellem regeringen og partierne i Folketinget. Allerede tilbage i januar kunne man læse i Avisen Danmark, at den tidligere landbrug- og fødevareminister Mogens Jensen (S) havde haft en plan for en aftale klar.

Men den plan blev skrottet, da Rasmus Prehn (S) overtog ministerstolen. Prehn erklærede, at han ønskede et national kompromis i forbindelse med aftalen.

I april var regeringen så klar med sit udspil. Det blev mødt med skuffelse fra støttepartierne, der mente, at de ønskede reduktioner afhæng for meget af ny teknologi og for lidt af allerede kendte værktøjer til reduktioner.

I starten af september satte Rasmus Prehn en betingelse for de øvrige partier om ikke at bede om flere penge end regeringens udspil, hvis de fortsat skulle være med i forhandlinger.

Det afviste en samlet opposition, der i stedet bød ind med, at der skulle tilføres yderligere 750 millioner kroner årligt, og at der ikke skulle være bindende mål for reduktionen af CO2-udledninger.

Ministeren kaldte umiddelbart oppositionens ønsker for "useriøse", men ortsatte alligevel forhandlingerne med partierne.

I weekenden stemplede også statsminister Mette Frederiksen (S) ind i diskussionen. Til avisen Politiken afviste hun, at der bliver fundet flere penge til en aftale, end det regeringen har lagt op til.

Det er de forhandlinger, som i denne uge altså har inddraget finansminister Nicolai Wammen i et forsøg på at finde en aftale.

Globalt studie gør landbrugets udledning af drivhusgasser op

Landbrugsminister om blåt udspil: "Det virker uambitiøst og utroværdigt" 

Enhedslisten kalder ny biogasrapport "en bombe" i landbrugsforhandlinger 

Fødevarevirksomhedernes task force fremlægger anbefalinger for at reducere globalt CO2-aftryk 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også