Landbrugsbosser vil have nye penge til grøn omstilling

Svækkes landmændenes konkurrenceevne, rammer det hele fødevaresektoren, lyder det blandt andet i et åbent brev fra de fire store andelsselskaber i dansk landbrug - Arla, Danish Crown, DLG og Danish Agro - der opfordrer til at skabe trygge rammevilkår for landbruget.
De store andelsselskaber i landbruget er gået sammen om et opråb til politikerne. | Foto: PR
De store andelsselskaber i landbruget er gået sammen om et opråb til politikerne. | Foto: PR
af Simone Scheuer-Hansen og Ritzau

"Vi lykkes kun med den grønne omstilling, hvis vi får skabt tryghed om rammevilkår og fremtidige investeringer."

Det er budskabet i et åbent brev fra Danish Crown, Arla, DLG og Danish Agro, der netop er blevet sendt til de danske politikere. Et brev, hvori de fire medunderskrivere opfordrer politikerne til ikke at lade det "politiske spil på Christiansborg ødelægge en historisk mulighed for en bred og langtidsholbar aftale om grøn omstilling af dansk landbrug".

I brevet udtrykker medunderskriverne bekymring over, at Folketingets partier tilsyneladende har svært ved at finde hinanden i en bred aftale om landbrugets grønne omstilling.

Særligt bekymrede er de over udsigten til det, de beskriver som en svækkelse af de danske landmænds konkurrenceevne - noget, der ifølge parterne ikke bare vil koste tusindvis af arbejdspladser i landbruget, men også i følgeerhvervene, herunder fødevarebranchen.

Desuden vil det kun bidrage til en svækkelse af den globale styrkeposition, som de danske landmænd og fødevarevirksomheder har opnået på området for klimaeffektiv produktion, lyder det i brevet.

Derfor efterspørger parterne "en stabil og ordentlig regulering", da det ifølge dem er altafgørende for landmændenes evne til at investere massivt i en grønnere produktion.

Hvad en stabil og ordentlig regulering dækker over, konkretiseres ikke yderligere. Underskriverne opfordrer dog politikerne til at finde yderligere midler til den grønne omstilling af landbruget.

"For andre sektorer er der politisk fundet midler til at finansiere omstillingen gennem store engangsinvesteringer i grønne tiltag. Midler, der ikke i forvejen var en del af sektorerne. Det skal også være muligt på landbrugsområdet," lyder det i brevet.

Anmodning om flere penge tidligere afvist

For halvanden uge siden kom hele blå blok med et fælles udspil til regeringen, der også krævede flere penge fra statskassen til at hjælpe landbrugssektoren med at mindske sin store klimabelastning mærkbart.

Udspillet ville støtte landbruget med 750 millioner kroner ekstra fra statskassen om året. Da det samtidig ikke indeholdt håndfaste krav til landbruget blev det ikke taget imod med åbne arme hos hverken landbrugsminister Rasmus Prehn (S) eller resten af rød blok.

Og på Socialdemokratiets kongres i weekend afviste ministeren endnu en gang at finde flere penge. En omlægning af de 22,6 milliarder kroner, erhvervet allerede modtager, må række, sagde ministeren.

"Jeg synes, at blå blok skal til at finde ud af, om de først og fremmest er ambitiøse om klimaet, eller om det endnu en gang handler om at presse flere penge. Der er rigeligt med penge i forvejen, vi har masser af landbrugsstøtte, så vi skal ikke til at give mere. Vi burde kunne nå frem til en løsning på baggrund af de milliarder, vi sidder med nu," sagde Rasmus Prehn.

Landbrugsminister om blåt udspil: "Det virker uambitiøst og utroværdigt"

Samlet blå blok kræver 750 millioner til grønt landbrug

Udspil til landbrugsforhandlinger opdateret: Her er regeringens aftaletekst 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også