CleantechWatch

Regeringen vil forbyde sprøjtemidler for at sikre grundvandet

Hverken kommuner eller private må bruge sprøjtemidler på terrasser, indkørsler eller fortove, lyder det i nyt forslag fra miljøministeren.

Foto: Finn Frandsen

Regeringen vil forbyde brugen af svært-nedbrydelige sprøjtemidler som blandt andet Roundup visse steder, fordi det kan sive ned i grundvandet og forurene drikkevandet.

Hverken kommuner eller private må fremover bruge sprøjtemidler på terrasser, indkørsler, fortove, veje og parkeringsarealer. Hvert år bruges der tusindvis af kilo sprøjtemidler for at holde ukrudt og uønskede planter nede.

"Det er helt unikt, at vi kan åbne for vandhanen i Danmark og drikke vandet direkte fra hanen. Sådan skal det også være for vores kommende generationer," siger miljøminister Lea Wermelin (S) i en pressemeddelelse.

Roundup, der indeholder det aktive stof glyfosat, er verdens mest brugte sprøjtemiddel. Glyfosat frygtes at være kræftfremkaldende.

Forslaget skal vedtages af Folketinget, og derfor er det uvist, hvornår det vil træde i kraft, men det kan have lidt længere udsigt, da det skal udfærdiges inden for EU-reglerne.

Forbuddet har politisk været længe undervejs og er målrettet de arealer, hvor der er en særlig risiko for, at sprøjtemidler kan sive ned i grundvandet.

Under de udvalgte arealer er det øverste jordlag gravet væk, og derfor er der en særlig risiko for, at sprøjtemidler kan sive ned i grundvandet, hvis de bliver brugt netop der.

En ny rapport fra Miljøstyrelsen viser, at der stadig sprøjtes med glyfosat på offentlige arealer, selv om forbruget er faldende.

Rapporten viser, at forbruget på offentlige arealer samlet set er faldet med 18 procent fra 2016 til 2020.

Forslaget er en del af regeringens udspil fra maj om den grønne omstilling i større byer.

Der har været et borgerforslag om at forbyde ukrudtsmidler, og regeringen havde det som valgløfte inden valget.

Beslutningen glæder præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding.

"Vi har som samfund en forpligtelse til at passe på vores grundvand og natur, og vi ved, at sprøjtegifte udgør en trussel. Derfor er det også det eneste rigtige, at regeringen nu vil forbyde privat og offentlig brug af sprøjtegifte," siger hun i en meddelelse.

Forbuddet løser ikke hovedudfordringen med nedsivning af sprøjtegifte til grundvandet fra for eksempel landbruget, påpeger hun.

Ni lande i EU stemte i 2017 imod, at stoffet fortsat skulle være lovligt at benytte. Blandt de lande var Belgien, Cypern og Grækenland. Danmark stemte for.

Et agentur under Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har vurderet, at stoffet sandsynligvis kan fremkalde kræft.

Men der er ifølge danske forskere ikke videnskabelige beviser på det.

Selskabet bag har udbetalt mange milliarder af kroner i forligsaftaler med personer, der har beskyldt midlet for at give dem kræft.

Vandværker efter giftfund: Beskyt vigtige boringer

Nyt vandsamarbejde vil reducere sprøjtegift i grundvandet

Miljøstyrelsen pålægger vandværkerne at teste for nye stoffer 

Miljøminister venter med forbud mod sprøjtemidlet glyfosat 

Mere fra CleantechWatch

Aquaporin: Vi er ikke gået for tidligt på børsen

Direktøren for Aquaporin afviser over for CleantechWatch, at virksomheden har valgt at lade sig børsnoteret for tidligt til trods for faldende aktiekurs, hjælp fra Danske Bank og et nu fuldt udnyttet stabiliseringsmandat.

Neles opkøber vandpumpeforretning

Den finske maskinproducent Neles har opkøbt vandpumpeforretningen i det finske selskab Flowrox. Pumpeforretningen omsatte for 30 mio. euro i 2020 og forventes at holde niveauet det kommende regnskabsår.  

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs