Regeringen har fundet klimamålets første 41 procent

Regeringen har fundet 41 procent af de 20 millioner ton CO2, der skal reduceres med i regeringens 2030-plan.
Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov
AF RITZAU

Det går en smule bedre end forventet med at få taget 20 millioner ton CO2 ud af det årlige danske udslip inden 2030.

Ifølge Energistyrelsens nye rapport om, hvor langt Danmark er nået målet om at reducere CO2-udledningen med 70 procent inden 2030, har regeringen indtil videre fundet ud af, hvor de 41 procent skal spares.

Det skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

Styrelsen har regnet på, hvordan man forventer, at CO2-udslippet ser ud i 2030 med de tiltag, der indtil videre er lavet på området.

Og her er der altså skåret 8,2 millioner ton CO2-udslip fra. Ifølge ministeriet svarer det stort set til den årlige udledning fra alle danske person- og varebiler.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) understreger, at fremskridtet ikke betyder, at man hviler på laurbærrene.

"Vi er kommet langt på bare ét år, og vi er kommet længere end først antaget. Det er godt nyt – ikke mindst for klimaet," siger han i pressemeddelelsen.

Reduktionen i fremskrivningen er en smule større, end man antog i ministeriets analyse i 2020.

Her forventedes det, at man i 2030 ville have reduceret udslippet med 6,3 millioner ton CO2. Med andre ord havde ministeriet fundet 31,5 procent af de det CO2-udslip, der ifølge regerings plan skal være ude af det danske klimaregnskab i 2030.

Årsagen til at fremskrivningen er blevet bedre, skal især findes på gasområdet, skriver ministeriet. Gassen i Danmark bliver markant grønnere, fordi der bliver produceret mere biogas.

En mindre del af reduktionen skyldes desuden en teknisk nedjustering af den forventede udledning fra blandt andet lavbundsjorder og færre forventede udledninger fra el- og varmeproduktion.

Lige netop lavbundsjorder har et kæmpe uudnyttet potentiale. Det mener SF, der vil finde en besparelse på otte millioner ton CO2 i landbruget.

"Klimafremskrivningen viser, at det går bedre end frygtet, men også at det store smertensbarn i omstillingen bliver landbruget."

"Det helt centrale bliver, at vi får taget over 100.000 hektar lavbundsjord ud, og at vi går fra, at der bliver dyrket foder til vores dyr, til at der bliver dyrket mad til mennesker på vores marker," siger klimaordfører Signe Munk (SF).

Danmark kaldt klodens grønne duks – men får kritik herhjemme

Forskere: Grib til lommerne eller glem landbrugets klimamål

Frederiksen vil "brande dansk teknologi fuldstændig ublu" på klimatopmøde 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også