CleantechWatch

Kommende analyse: Klimaneutralt landbrug kræver udtagning af op mod halv million hektar landbrugsjorder

Et klimaneutralt dansk landbrug vil kræve en markant højere produktivitet og tilsvarende et væsentligt mindre landbrugsareal, vurderer NGO.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Hvis dansk landbrug skal indfri sin ambition om at blive klimaneutral i 2050, vil det kræve en kraftig reduktion i det samlede landbrugsareal.

Det vurderer NGO'en World Resources Institutes i en ny analyse, som endnu ikke er publiceret. Det skriver tænketanken Concito i en ny blog.

"WRI estimerer, at nul-emissions scenariet i 2050 kræver udtagning af op mod 500.000 hektar danske landbrugsjorder (inkl. lavbundsjorder). Det er cirka 20 pct. af det nuværende dyrkede areal, og vil medføre, at Danmark i stedet for at opdyrke godt 60 pct. af Danmarks samlede areal bevæger sig ned på at opdyrke omkring 49 pct.," skriver Concito.

Udtagning er ifølge analysen, der ventes at blive offentliggjort i første halvdel af 2021, nødvendig for blandt andet at have areal nok til rådighed for genplantning af skov til CO2-optag.

Samtidig skal produktivitet per arealenhed øges med 45 pct. inden 2050.

Minister har skudt forslag til hjørne

Forslaget om, at 500.000 hektar landbrugsjord skal tages ud af drift inden er tidligere blevet lanceret af Connie Hedegaard og Brian Bech Nielsen, der er hhv. bestyrelsesformand og rektor på Aarhus Universitet. Det skete i et debatindlæg i Altinget i september.

Både Landbrug & Fødevarer og Bæredygtigt Landbrug kritiserede forslaget i skarpe

Fødevareminister Mogens Jensen (S) vil ikke forholde sig direkte til forslaget, men han fremhæver, at det er et stort fokus hos regeringen, hvordan arealerne bliver brugt.

Hvad mener Mogens Jensen om forslaget fra Aarhus Universitet om at 500.000 hektar landbrugsjord skal tages ud af drift inden 2030? Hvorfor?

"Det er skønt med visionære forslag. Det er en meget høj prioritet for regeringen, at vi bruger vores arealer klogt, så vi skaber plads til både natur og landbrug og samtidigt sikrer et solidt bidrag til klimaet og til et rent vandmiljø. Derfor har vi også sat en stribe initiativer i søen eller rettere i landskabet, som handler om udtag af lavbundsjorder, multifunktionel jordfordeling, skovrejsning og meget mere," skriver Mogens Jensen i et skriftligt svar og tilføjer:

"Det er alt sammen initiativer, som er blevet til i tæt dialog med omverdenen, og som nu er i gang med at komme ud at virke. Vi er altid klar til at tage dialogen om, hvordan vi bedst griber tingene an. Lige nu og her er mit fokus dog på at høste resultaterne og erfaringerne med de ting, der er sat i værk," siger fødevareminister Mogens Jensen.

AgriWatch har i samme ombæring spurgt ministeren, om han i nær fremtid vil indlede forhandlinger med Folketingets øvrige partier om det samlede danske landbrugsareal.

Det spørgsmål svarede han ikke på.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie AgriWatch)

"En CO2-afgift for landbruget er helt afgørende"

Landmænd overansøger tilskud til miljøvenlige kvægstalde med 100 millioner

Økologifremme får 45 millioner på finansloven 

Mere fra CleantechWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs