Radikale fastholder alliance om CO2-afgift med V og K

Radikale går sammen med Venstre og Konservative til forhandling om skatteaftale med krav om CO2-afgift.
Skatteminister Morten Bødskov vil til forhandlingerne om en grøn skattereform blive mødt med et krav fra Radikale Venstre, Konservative og Venstre om en CO2-afgift. (Arkivfoto) | Foto: Philip Davali
Skatteminister Morten Bødskov vil til forhandlingerne om en grøn skattereform blive mødt med et krav fra Radikale Venstre, Konservative og Venstre om en CO2-afgift. (Arkivfoto) | Foto: Philip Davali
Af Ritzau

I denne uge forhandler regeringen med Folketingets partier om en grøn skattereform, og tre af partierne - Venstre, Konservative og Radikale Venstre - rejser i den forbindelse igen et krav om en CO2-afgift.

Samme CO2-afgift var ikke med i regeringens udspil. Tværtimod skrev regeringen i sit udspil, at "det endnu ikke er muligt at lave en tilstrækkelig god beskatningsmodel for en CO2-afgift, der kan virke i praksis."

Alligevel møder de tre partier herunder Radikale Venstre, som er et af regeringens støttepartier, op til forhandlingerne med et krav om, at en sådan ensartet CO2-afgift er fuldt indfaset i 2030.

"En ensartet CO2-afgift er den skarpeste kniv i klimaskuffen. Derfor giver det ingen mening med Socialdemokratiets sorte snak om en CO2-afgift som en Georg Gearløs-løsning," siger Radikale Venstres klimaordfører, Ruben Kidde.

Radikale Venstre og Venstre holdt allerede i juni et fælles pressemøde, hvor de fremsatte forslaget om en CO2-afgift.

Regeringen fremførte i sit udspil, at der vil være praktiske udfordringer med at beskatte CO2-udledningen. Som eksempel pegede regeringen på de dele af landbruget, hvor udledningen ikke stammer fra energiforbrug.

I stedet foreslår regeringen for nu at hæve energiafgiften i stedet.

Sammen med Venstre og Konservative foreslår Radikale at nedsætte et udvalg af økonomer til at lave en model, der skal løse det og andre tekniske problemer.

"Vi ved godt, at der er en del udfordringer, siger Venstres klimaordfører," Tommy Ahlers.

"Derfor er der også behov for, at vi begynder at se nogle forslag på, hvordan det konkret kan se ud, og det har regeringen - på trods af en klar aftale - ikke leveret."

Udover et krav om en CO2-afgift fra 2030 er de tre partier enige om at kræve, at trods indførslen af en CO2-afgift må skatter og afgifter ikke stige samlet set.

Derfor skal skatten lettes andre steder, kræver partierne.

"Vi tror på, at en CO2-afgift kombineret med lettelser af skatten vil være det allermest virksomme værktøj til at få en grøn omstilling overhovedet," siger Konservatives skatteordfører, Rasmus Jarlov.

Lykketoft: CO2-afgift er afgørende

Grønne afgifter på virksomheder er faldet 3,5 milliarder på fem år 

Socialdemokratiet vil undersøge nordiske muligheder for klimakreditter 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også